Quantcast

Στους 12 καλύτερους η εθνική ομάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την κυβερνοασφάλεια

Πιο έμπειροι, αρκετά ικανοποιημένοι και γεμάτη θέληση να μάθουν από τα "λαθάκια" τους όπως λένε οι προπονητές και επικεφαλής της εθνικής ομάδας, η οποία επέστρεψε χθες το βράδυ από το Βουκουρέστι όπου πήρε μέρος στο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2019 (ECSC19), που πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού η ομάδα της Ρουμανίας κατέκτησε την πρώτη θέση, ενώ η Ελλάδα με την δεκαμελή ομάδα της βρέθηκε στη 12η θέση της κατάταξης μεταξύ των 20 συνολικά χωρών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. «Κάθε χρόνο θέτουμε νέους υψηλούς στόχους για μία καλή θέση στο διαγωνισμό. Κύριος όμως σκοπός μας μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, να αναζητούμε τα νέα ταλέντα στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, μέσω μιας σειράς απαιτητικών δοκιμασιών και προπονήσεων που ξεκινούν άμεσα μετά τη λήξη κάθε ετήσιας διοργάνωσης. Οι νέοι αυτοί αποτελούν το εργατικό δυναμικό του αύριο στον τομέα αυτό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό» δήλωσε ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας κυβερνοασφάλειας και καθηγητής στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Ξενάκης.

Όπως υπογράμμισε «τρία χρόνια τώρα που το Πανεπιστήμιο είναι ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης στην Ελλάδα, έχει καταφέρει μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναδείξει ταλέντα που η πλειονότητά τους, κάνουν καριέρα σε ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες του χώρου. Είμαστε ικανοποιημένοι από την επίδοση της ελληνικής εθνικής ομάδας στο φετινό διαγωνισμό. Η εθνική αποστολή, η οποία ανανεώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή τη χρονιά, κατάφερε να ανταπεξέλθει στις πολύ υψηλές απαιτήσεις τις διαγωνιστικής διαδικασίας, αντιμετωπίζοντας επάξια τεχνολογικά προηγμένες και πληθυσμιακά μεγαλύτερες χώρες, κερδίζοντας το σεβασμό και την αναγνώριση όλων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της αποστολής και ιδιαίτερα τους διαγωνιζόμενους για την προσπάθεια την οποία κατέβαλαν όλο το χρόνο, ώστε η ομάδα να μπορέσει να συμμετάσχει στο φετινό διαγωνισμό. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη μεγάλη ανάπτυξη και εξέλιξη που γνωρίζει ο χώρος της κυβερνοασφάλειας, παγκοσμίως, και να μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους νέους αλλά και επιστήμονες από συναφείς χώρους να ασχοληθούν με αυτόν, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της Εθνικής οικονομίας και στην προστασία της Εθνικής ασφάλειας. Δεν θα σταματήσουμε λοιπόν εδώ. Χρειάζεται επιμονή, αφοσίωση και όραμα για να κερδίσουμε».

Ο κ. Ξενάκης όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «η ελληνική ομάδα κέρδισε την αναγνώριση και τον σεβασμό. Το θέμα είναι ότι πρέπει να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο για να ασχοληθεί. Μας ενδιαφέρει να το επικοινωνήσουμε περισσότερο». Όσον αφορά την δουλειά, τις «προπονήσεις» που θα αρχίσουν από αύριο κιόλας ο κ. Ξενάκης ανέφερε ότι «θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα ανάλογα τις ελλείψεις που έχουμε διαπιστώσει σε διάφορους τομείς».

Από την πλευρά του, ο προπονητής της ομάδας, Πέτρος Μάντος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι μια σχετικά καλή θέση, καθώς το επίπεδο του διαγωνισμού είναι πολύ υψηλό. Εμείς ως προπονητές είμαστε πολύ περήφανοι για την ομάδα μας και τα παιδιά, η απόδοσή τους ήταν πολύ καλή, όλοι δώσαμε το 100% της ενέργειά μας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι καλύτεροι όλης της Ευρώπης. Βέβαια έχουμε κάνει εσωτερικές συζητήσεις για το τι πρέπει να βελτιωθεί, διορθωθεί και τι δεν πήγε τόσο καλά. Ένα από τα προβλήματα που έχουμε είναι ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτε για αυτόν τον τομέα. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα πάνω στην κυβερνοασφάλεια, να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας στην χώρας μας, να γίνει γνωστός, να μπει στα σχολεία, να βρούμε νέα ταλέντα».

Η διοργανώτρια, αλλά και η νικήτρια χώρα Ρουμανία, κατάφερε να πραγματοποιήσει έναν διαγωνισμό υψηλών προδιαγραφών, θέτοντας ψηλά τον πήχη για τις επόμενες χρονιές. Ο φετινός διαγωνισμός συγκέντρωσε περίπου 200 νέους ταλαντούχους από 20 χώρες που κλήθηκαν να αποδείξουν τις ικανότητές τους στην ασφάλεια όσων αφορά στο web και mobile security, crypto puzzles, reverse engineering, forensics και escape room. Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να πραγματοποιήσουν δημόσιες παρουσιάσεις σε μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από πέντε εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών ENISA (European Union Agency for Network and Information Security) και υποστηρίζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής φέρει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας ECSC του ENISA δημιουργήθηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους νέους να ακολουθήσουν μια καριέρα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Κάθε χρόνο δημιουργείται κάτι μοναδικό, που συνδέει τα νεαρά μυαλά στη διαμόρφωση του μέλλοντος και στη βελτίωση της ζωής μέσω της τεχνολογίας. Επιπλέον, o ECSC πέφτει χρονολογικά, κατά τη διάρκεια Οκτωβρίου που είναι ο μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.