Quantcast

Γκάγκα: Να τηρούμε σωστά τα μέτρα για να σταματήσει η διαμόλυνση στην κοινότητα - ΒΙΝΤΕΟ

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η κ. Μίνα Γκάγκα διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία» σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της τήρησης των  μέτρων.

Όπως σημείωσε, ο ιός «αποδυναμώνεται» πιο εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες στο εξωτερικό περιβάλλον, ενώ στις κοντινές επαφές πρέπει να φυλαγόμαστε το ίδιο ανεξαρτήτως από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν – κρύο ή ζέστη.

Τα νοσοκομεία πιέζονται και οι συνθήκες ιδίως για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολες, ενώ ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο «Σωτηρία» είπε πως υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια σε κοινές κλίνες και κάποια στις μονάδες.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα  που παραμένουν συνήθως οι διασωληνωμένοι στις μοναδες εντατικής θεραπείας είπε ότι ο μέσος όρος είναι σίγουρα πάνω από μια εβδομάδα, γύρω στις 15 μέρες. Ενω υπάρχουν και άνθρωποι που παραμένουν σε ΜΕΘ έως και 2-3 μήνες.

Για το πότε θα μπορούσε να αρχισει να ανοίγει η αγορά απάντησε ότι ύπό την προϋπόθεσή ότι συνεχίζουμε να μετακινούμαστε με προσοχή, να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τα μέτρα, μπορούμε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά -όχι όμως τώρα που ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά και η πίεση στο σύστημα υγείας μεγάλη.

Προσέθεσε εξάλλου ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξουμε για πολύ καιρό, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας  ή η συχνότητα που μπορεί να συναντηθούμε με φίλους, συνιστώντας να τηρούμε ένα είδος «καραντίνας» δύο εβδομάδων όταν δούμε κάποιον φίλο και μετά από δύο εβδομάδες να συναντηθούμε με κάποιον άλλο.

«Ούτε συναδέλφους στην δουλειά ούτε φίλους μπορούμε να δούμε χωρίς μέτρα» γιατί το κυριότερο είναι «να σταματήσει η διαμόλυνση στην κοινότητα».