Quantcast

Κορωνοϊός: Οι περιοχές της Αττικής που προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους - Εμφανίζουν αυξημένο ιικό φορτίο

Συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς η Αττική, η οποία συγκεντρώνει ένα στα τρία κρούσματα κορωνοϊού και παρουσιάζει ήπια αύξηση στους δείκτες που εξετάζονται καθημερινά.

Αυτή είναι και μια παράμετρος που κάνει τους επιστήμονες επιφυλακτικούς στο να δώσουν το «πράσινο φως» στο άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων ενώ θεωρείται η επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι συνεχής και σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής αυτών θα συζητηθεί εκ νέου η λειτουργία του λιανεμπορίου.

Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Αττική συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 1 στους 3 Έλληνες ασθενείς με νόσο COVID διαμένει στην Αττική.

Την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας είπε ότι μετά τις γιορτές δεν καταγράφηκε κάποια εκθετική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ή περαιτέρω αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών και προς το παρόν τουλάχιστον οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων δεν επιβεβαιώθηκαν.

«Παρακολουθούμε την αύξηση στην Αττική, όμως το θετικό συμπέρασμα είναι ότι η αύξηση είναι ηπιότερη από αυτή που φοβόμασταν» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως ότι η Δυτική Αττική και ο Κεντρικός Τομέας της Αττικής προκαλούν ανησυχία.

Σε αυστηρό lockdown μπήκε το Μενίδι καθώς τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή στον δήμο Αχαρνών αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.

Οι κάτοικοι τις περιοχής αποδίδουν την αύξηση στα γλέντια των Ρομά κατά τη διάρκεια των γιορτών, ενώ κάνουν λόγο και για ασυνείδητους που κυκλοφορούσαν χωρίς μάσκες.

Τα μέτρα παρατείνονται έως τις 25 Ιανουαρίου και στον Ασπρόπυργο, που βρίσκεται σε αυστηρό lockdown από τις 18 Δεκεμβρίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της Κυριακής είναι 19,26 κρούσματα, ενώ στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών καταγράφονται 5,05 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το STAR, στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων έχουν μπει τέσσερις κεντρικές περιοχές της Αθήνας: Πατήσια, Κυψέλη, Παγκράτι και Καλλιθέα.

Θεωρούνται «βόμβες» έτοιμες να εκραγούν σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα ευλαβικά και ξεφύγει ο κορωνοϊός.

Σχετικά αυξημένο ιικό φορτίο εμφανίζουν και οι εξής περιοχές: Βύρωνας, Γαλάτσι, Δάφνη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή και Νέα Φιλαδέλφεια.