Quantcast

Λύθηκε το μυστήριο; - Εντοπίστηκε σε πολυτελές γιοτ ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο

Το 2017, ο πίνακας «Salvator Mundi» (Σωτήρας του Κόσμου) του Λεονάρντο Ντα Βίντσι πουλήθηκε σε δημοπρασία 450 εκατομμύρια δολάρια και έκτοτε χάθηκε.

Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα τέχνης, το μνημειώδες έργο ζωγραφικής 500 χρόνων επανεμφανίστηκε τώρα στο σκάφος του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο πίνακας αγοράστηκε για να ενταχθεί στη συλλογή του Λούβρου του Αμπού Ντάμπι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal» αγοραστής ήταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μπαντρ μπιν Αμπντάλα, ο οποίος στην πραγματικότητα προχώρησε στην απόκτηση του έργου για λογαριασμό του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σε δημοσίευμά του στο artnet.com ο αρθρογράφος και έμπορος τέχνης, Κένι Σάτερ αναφέρει ότι μετά την αγορά έναντι του ποσού «ρεκόρ» 450 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από ενάμισι χρόνο, το έργο χάθηκε από προσώπου γης.

Ο πίνακας διαστάσεων 65 Χ 45 εκ. που εικονίζει τον Ιησού Χριστό να βγαίνει από το σκοτάδι,ευλογώντας τον κόσμο με το δεξί χέρι, ενώ κρατά μια κρυστάλλινη σφαίρα στο αριστερό, δεν έχει εκτεθεί δημόσια, εγείροντας πολλά ερωτήματα για τον αγοραστή του, το πού βρίσκεται, ακόμη και για την αυθεντικότητά του. Οι ειδικοί της τέχνης διαφωνούν για το αν το έργο είναι πραγματικά του ντα Βίντσι ή των μαθητών του.

«Πώς χάνεται ένα έργο τέχνης του Λεονάρντο ντα Βίντσι; Στα σκοτεινά ύδατα της Μέσης Ανατολής τίποτα δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η μυστηριώδης δημοπρασία διεξήχθη τηλεφωνικά και ο οίκος Christie's δεν επιβεβαίωσε την ταυτότητα του αγοραστή. Μετά τη δημοπρασία και με νυχτερινή πτήση ο «Salvator Mundi» μεταφέρθηκε στο πολυτελές γιοτ «Serene» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανέφεραν δύο ανώνυμες πηγές στην ιστοσελίδα Artnet.com. Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι τα χρήματα για τον πίνακα καταβλήθηκαν, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν στον κόσμο της τέχνης ότι το ποσό είχε μόνο μερικώς διευθετηθεί.

Το έργο «Salvador Mundi» αναμένεται να παραμείνει στη θαλαμηγό και στη συνέχεια να μεταφερθεί στην περιοχή Αλ Ούλα, όταν αναμορφωθεί πλήρως σε κέντρο πολιτισμού.