Quantcast

Αύξηση του προϋπολογισμού και διαπραγμάτευση της τιμής του ραδιοφαρμάκου προτείνει ο ΕΟΠΥΥ

Αύξηση του προϋπολογισμού και διαπραγμάτευση της τιμής του ραδιοφαρμάκου, απαραίτητου για την εκτέλεση της απεικονιστικής εξέτασης PET/CT, που ανιχνεύει τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο, πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος στους εκπρόσωπους των διαγνωστικών κέντρων.

Οι εκπρόσωποι των κέντρων, οι οποίοι όπως φαίνεται δεν καλύφθηκαν και  έδωσαν πίστωση χρόνου έως τη Δευτέρα για να λυθεί το θέμα του clawback του ραδιοφαρμάκου, το οποίο όπως αναφέρουν, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα φάρμακα το επωμίζονται οι πάροχοι που εκτελούν την εξέταση και όχι πάροχος παραγωγής. Προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν να διαθέτουν το ραδιοφάρμακο, καθώς αδυνατούν πλέον να το αγοράζουν με ίδια χρήματα και θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει για την προμήθεια του από τον πάροχο παραγωγής.

Σε έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πρότεινε αύξηση του προϋπολογισμού από 5 εκατ. στα 8 εκατ. για το τρέχον έτος και παράλληλα την έναρξη άμεσα διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας, ώστε να επιτευχθεί μείωση της τιμής του ραδιοφαρμάκου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ το ραδιοφάρμακο, χρεώνεται 750 ευρώ για κάθε ασθενή, ενώ εάν δεν υπήρχε ο «μονοπωλιακός χαρακτήρας» παραγωγής του, η τιμή του ραδιοφαρμάκου θα κόστιζε 250 ευρώ».

«Για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο ΕΟΠΥΥ υπήγαγε παρανόμως την αποζημίωση της αγοράς του ραδιοφαρμάκου στον κωδικό 0671.01 που αφορά τη δαπάνη της εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται και αυτό (το ραδιοφάρμακο) το clawback που επιβάλλεται στις διαγνωστικές εξετάσεις. Δηλαδή στην πράξη ο πυρηνικός γιατρός χρεώνεται την περικοπή του clawback και για την αγορά των υλικών τα οποία είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των αντίστοιχων εξετάσεων», αναφέρει σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ).

Ζητά «να σταματήσει άμεσα αυτός ο παραλογισμός» και ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει την αγορά του ραδιοφαρμάκου στο ακέραιο και να επιστρέψει στους παρόχους τις παρανόμως επιβληθείσες παρακρατήσεις του clawback. «Σε άλλη περίπτωση θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε νομικά μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ζημία την οποία έχουμε υποστεί», αναφέρει στην επιστολή της η ομοσπονδία.