Quantcast

Ενημερωτική εκστρατεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από τη Roche Hellas

Eνα διαφορετικό µήνυµα στέλνει η Roche Hellas µε την εκστρατεία «Το σώµα σου στέλνει µηνύµατα. Mην τα αγνοείς!», ενηµερώνοντας το κοινό για τα συµπτώµατα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και αναδεικνύοντας τη σηµασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

H εκστρατεία «Το σώµα σου στέλνει µηνύµατα. Mην τα αγνοείς!» αποτελεί µια πρωτοβουλία της Roche Hellas που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδηµίας Νευροανοσολογίας και της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ατόµων µε Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η αναγνώριση των πρώιµων συµπτωµάτων και η ενθάρρυνση για την έγκαιρη αναζήτηση διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας.

Με επίκεντρο την Παγκόσµια Ηµέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η Roche Hellas κάλεσε το κοινό να ενηµερωθεί µέσα από βιωµατικές δράσεις ευαισθητοποίησης σε ειδικά διαµορφωµένα περίπτερα έξω από 4 πολυσύχναστα καταστήµατα Σκλαβενίτης. Η ολυµπιονίκης Πηγή Δεβετζή, η δηµοσιογράφος Χριστίνα Βραχάλη και ο ηθοποιός Δηµήτρης Μακαλιάς βρίσκονται εκεί και αγκάλιασαν την καµπάνια, µεταφέροντας το δικό τους µήνυµα!

Η εκστρατεία τους επόµενους µήνες θα µεταφερθεί και σε άλλες εταιρείες εκτός φαρµακευτικού κλάδου, όπου οι ίδιοι οι εργαζόµενοι της Roche Hellas, ενώνοντας τις φωνές τους, θα ενηµερώσουν για τη νόσο τονίζοντας ότι «Το σώµα σου στέλνει µηνύµατα. Mην τα αγνοείς!».

Η νόσος και η θεραπεία

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι µια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από φλεγµονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήµατος και προσβάλλει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο µυελό και τα οπτικά νεύρα. Τα συµπτώµατα και η πορεία της διαφέρουν από άτοµο σε άτοµο.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, περίπου 13.000 άτοµα στην Ελλάδα πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση. Είναι µία από τις πιο συχνές νευρολογικές νόσους σε ολόκληρο τον κόσµο. Μάλιστα, αποτελεί την κύρια αιτία µη τραυµατικής αναπηρίας στους νεαρούς ενήλικες. Η νόσος εµφανίζεται δύο φορές συχνότερα στις γυναίκες συγκριτικά µε τους άνδρες, ενώ, αξίζει να σηµειώσουµε ότι η µέση ηλικία έναρξης των συµπτωµάτων είναι τα 30 έτη.

Χαρακτηριστικά της νόσου είναι η φλεγµονή και η εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήµατος (ΚΝΣ) ενώ προσβάλλονται ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος µυελός και τα οπτικά νεύρα. Τα αρχικά συµπτώµατα είναι συνήθως παροδικά και ήπια µε αποτέλεσµα ο ασθενής να καθυστερεί στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Η αιτιολογία της νόσου παραµένει άγνωστη ενώ οι πιθανοί παράγοντες εµφάνισης είναι: γενετική προδιάθεση (π.χ. φύλο, εθνικότητα, οικογενειακό ιστορικό), περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. ανεπάρκεια σε βιταµίνη D, κάπνισµα, στρες, γεωγραφικό πλάτος) και µολυσµατικοί παράγοντες (π.χ. ιός Epstein-Barr, ερπητοϊός).

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι ιάσιµη. Ωστόσο, η έγκαιρη αντιµετώπιση µε αποτελεσµατικές θεραπείες µπορεί να συµβάλει στη µείωση της δραστηριότητας της νόσου και της εξέλιξης της αναπηρίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ασθενείς που διαγνώστηκαν πριν από το 2000 είναι πιο πιθανό να έχουν εµφανίσει αναπηρία στην ηλικία των 50 ετών σε αντίθεση µε ασθενείς που διαγνώστηκαν µετά το 2000, όταν υπήρχαν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Νεότερες εξελίξεις

?εκατρείς θεραπείες έχουν εγκριθεί από τον Αµερικανικό και τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Φαρµάκων για τις υποτροπιάζουσες µορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την εµφάνιση νέων ή επιδεινούµενων νευρολογικών συµπτωµάτων και ακολουθούνται από πλήρη ή µερική ανάκαµψη.

Ενώ για την Πρωτοπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, δηλαδή τη µορφή της νόσου που οδηγεί σε σταθερή επιδείνωση της νευρολογικής λειτουργίας, µέχρι σήµερα υπάρχει µόνο µία εγκεκριµένη θεραπεία.