Quantcast

H αναιμία προτιμά τις γυναίκες

Μία πάθηση με μεγάλη συχνότητα στο γυναικείο φύλλο είναι η σιδηροπενία. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ικανότητας για σωματική εργασία έως και 30%.

Για το θέμα μιλά ο Χαράλαμπος Γ. Χρέλιας Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγεί ότι πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά ή ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αδυνατεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, η οποία απαιτείται για την ανάπτυξη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι η βασική αιτία της αναιμίας, θεωρείται ως το πρώιμο στάδιο της σιδηροπενικής αναιμίας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις λειτουργίες του οργανισμού.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά η καρδιά και οι μύες. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

Παρά τις σοβαρές συνέπειες και τον υψηλό επιπολασμό της σιδηροπενίας (είναι πολύ συχνή και απαντάται περίπου στο ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού), είναι μια νόσος για την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει, ενώ ακόμα και τα άτομα που υποφέρουν από αυτή δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πλήρως τα συμπτώματά της.

Ανάμεσα στα τυπικά συμπτώματα της σιδηροπενίας είναι το αίσθημα μόνιμης εξάντλησης ή έντονης κούρασης (κόπωση), η απώλεια μαλλιών παραπάνω από το κανονικό, τα νύχια με ανωμαλίες στο χρώμα, το σχήμα και την υφή τους, η χλωμή ή κίτρινη όψη, η χαμηλή σεξουαλική διάθεση και η στυτική δυσλειτουργία, η δυσκολία να παραμείνουν τα πόδια και τα χέρια ζεστά (συνεχές αίσθημα κρύου) κ.α.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενίας, καθώς χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου, λόγω της εμμήνου ρύσεως, αλλά και σε περιόδους όπως η εγκυμοσύνη και η λοχεία.

Η διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας μπορεί να γίνει από ειδικό ιατρό, καθώς απαιτείται αιματολογικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, τη φερριτίνη ορού και τον κορεσμό τρανσφερίνης (TSAT). Είναι σημαντικό, με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, ο ασθενής να απευθυνθεί άμεσα στον ιατρό του για την έγκαιρη διάγνωση και τη βέλτιστη αντιμετώπιση.

Θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει βελτίωση της διατροφής και θεραπεία με σίδηρο, από του στόματος ή ενδοφλεβίως. Σε αντίθεση με τα από του στόματος χορηγούμενα σκευάσματα σίδηρου για τα οποία απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχούς λήψης, τα σκευάσματα ενδοφλεβίου σιδήρου υψηλής δόσης, όπως για παράδειγμα ο καρβοξυμαλτοζικός σίδηρος μπορεί να χορηγηθεί άμεσα σε μία συνεδρία και να αποκαταστήσει το πρόβλημα της σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας σε σύντομα χρονικό διάστημα και με ασφάλεια.

Συμπερασματικά, σε όλα τα στάδια της ζωής ενός ατόμου και περισσότερο ακόμη των γυναικών, η σημασία του σιδήρου για την υγεία είναι μεγάλη. Η σιδηροπενία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής».