Quantcast

H Χρήση Ρομποτικής χειρουργικής στην κήλη κοιλιακού τοιχώματος

Τα χειρουργεία για την αποκατάσταση της κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι από τα πιο συχνά χειρουργεία  με δεκάδες εκατομμύρια τέτοιων επεμβάσεων να διενεργούνται ετησίως στον δυτικό κόσμο.

Για τις σύγχρονες τεχνικές στη χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος μιλά ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΣ MD, FACS Διευθυντής Α' Χειρουργικής Κλινικής Υγεία www.chrysoheris.com / www.hygeia.gr/doctor/periklis-iosif-chrysocheris / email : pchrysoheris@gmail.com

«Η κήλη είναι μια καλόηθης πάθηση κατά την οποία δημιουργείται ένα χάσμα στο μυικό κοιλιακό τοίχωμα, από το οποίο προβάλει εσωτερικό σπλάχνο (συνήθως έντερο ή ενδο - έξω περιτοναικό λίπος, αλλά μπορεί να είναι και άλλα όργανα όπως η ουροδόχος κύστη ή το ήπαρ ). 

Ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική αποκατάσταση.

Ο σκοπός του χειρουργείου είναι η σύγκλειση του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Εδώ και 20 και πλέον χρόνια, έχει αποδειχθεί, με μελέτες, ότι η χρήση πλέγματος είναι σχεδόν επιβεβλημένη (με πολύ λίγες εξαιρέσεις ), έτσι ώστε η πιθανότητα υποτροπής της κήλης να είναι η μικρότερη δυνατή.

-Ποιες είναι οι νεές τεχνικές που έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των χειρουργών ;

Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική θεραπεία των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος έχει εξελιχθεί ραγδαίως. Οι νέες τεχνικές αποκατάστασης της κήλης είναι τόσο εξειδικευμένες που τείνουν να καταστήσουν την χειρουργικη αποκατάσταση της κήλης ξεχωριστή υπό ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Νέοι όροι, χειρουργικών τεχνικών, όπως TEP, eTEP, TAPP, TAR, Robotic TAR, LIRA, Milos... κτλ..κτλ κατακλύζουν την Χειρουργική βιβλιογραφεία και πιθανώς μπερδεύουν τους ασθενείς που προσπαθούν να εντρυφύσουν παραπάνω σε λεπτομέριες μιας πιθανής τους επέμβασης

Οι στόχοιαπό τη χρησιμοποίηση των νέων αυτών τεχνικών είναι δύο.

Καταρχάς η πιο ανώδυνη θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και λιγότερη καθήλωση του πλέγματος. Καθώς και το θεραπευτικό αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατόν επιπλοκές και ταμικρότερα ποσοστά υποτροπής.

 Τι αφορούν οι νεότερες τεχνικές ;

Πρώτον την αποκατάσταση- ΣΎΓΚΛΕΙΣΗ του κηλιακού χάσματος ακόμα και Λαπαροσκοπικά ή Ρομποτικά (οι πρώτες Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις δεν περιελάμβαναν κλείσιμο του χάσματος ). Έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες, ότι η αποκατάσταση της συνέχειας του μυικού κοιλιακού τοιχώματος οδηγεί σε καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα (καλύτερη χρήση των κοιλιακών μυών) για τον ασθενή, μειώνει τα ποσοστά υποτροπής και μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών όπως την μετεγχειρητική συλλογή υγρού (σερόματα).

Για να γίνει δυνατή η σύγκλειση του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος (ειδικά σε μεγάλες κήλες ) πολλές φορές είναι απαραίτητη η διενέργεια χαλαρωτικών τομών - διατομή κάποιου από τους πλάγιους κοιλιακούς μύες για να μειωθεί η τάση στην σύγκλειση του τοιχώματος.Η επέμβαση διατομής του εγκάρσιου κοιλιακού μυός (Transversus Abdominis Release - TAR ) είναι τέτοιο παράδειγμα.  Η επεμβάσεις αυτές γινόντουσαν μέχρι πρότεινος μόνο ανοικτά.

Η ομάδα μας στην Ά ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉ του νοσοκομείου Υγεία ήταν η 1η στην Ελλάδα, στις αρχές του 2019 που ξεκίνησε τέτοιες επεμβάσεις και Ρομποτικά με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Δεύτερο τη τοποθέτηση των πλεγμάτων σε σημείο εκτός της περιτοναικής κοιλότητας έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή το πλέγμα με τα εσωτερικά όργανα και να αποφεύγεται η δημιουργία συμφύσεων. 

Η ιδανική θέση είναι πίσω (extraperitoneally)  ή ανάμεσα από τους μυς. Η θέση αυτή είναι ιδανική επιπλέον διότι το πλέγμα  είναι δίπλα σε ιστούς με πλούσια αγγείωση και μακριά από το δέρμα οπότε η πιθανότητα λοίμωξης αυτού είναι μηδαμινή.

Επίσης σε αυτήν την θέση το πλέγμα χρειάζεται ελάχιστη καθήλωση με ράμματα ή κλιπς, οπότε ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται αισθητά σε σχέση ακόμα και με άλλες κλασσικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Τριτον τη χρήση πλεγμάτων αραιής πλέξης που είναι πιο ανθεκτικά στις λοιμώξεις και δίνουν λιγότερη αίσθηση ξένου σωματος. Και χρήση πλέγμάτων νέας τεχνολογίας που είναι πλήρως απορροφήσιμα και έτσι μετά από λίγο διάστημα δεν υπάρχει καθόλου συνθετικό υλικό στους ίστους. Τα πλέγματα αυτά δύναται να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα που ενδέχεται να υπόβληθούν και σε αλλες επεμβάσεις στο μέλλον και σε χειρουργεία που το περιβάλον δεν είναι τελείως άσηπτο.  

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των νέων αυτών τεχνικών;

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στα τελευταία διεθνή συνέδρια εμφανίζουν σαφή πλεονεκτήματα των νέων μεθόδων όπως η e-TEP και TAR έναντι παλαιότερων μεθόδων στα ποσοστά υποτροπής κήλης και στα ποσοστά επιπλοκών .

Οι νέες αυτές τεχνικές εφαρμόζονται από τη χειρουργική μας ομάδα της Α Χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία με επιτυχία και εντυπωσιακά αποτελέσματα, ταυτόχρονα με τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.