Quantcast

Κοντά στους κατοίκους των ακριτικών νησιών

Οι κάτοικοι των μικρών ακριτικών νησιών μας έχουν έναν σύμμαχο. Η ομάδα της Σύμπλευσης οργανώνει δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την υποστήριξη και βελτίωση της υγείας και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.

Η Σύμπλευση είναι ένας οργανισμός αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, με στόχο τη μέγιστη δυνατή προσφορά προς τα ελληνικά ακριτικά νησιά. Περισσότεροι από 100 εθελοντές (σχεδόν οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές) αποτελούν την ομάδα που παίρνει μέρος στις δράσεις.

Μέχρι σήμερα, έχουν διανύσει πάνω από3.500ναυτικά μίλια σε επτά Διάπλους του Αιγαίου,  οκτώ Φθινοπωρινές Αποστολές και μια ειδική αποστολή με τον Ε.Ο.Δ.Υ. σε 29 νησιά: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάσος, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Μαράθι, Μήλος, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σχοινούσα, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Ψέριμος.

Η ιατρική ομάδα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 11.200 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 6.200 άτομα, έχει συλλέξει πάνω από 2.200 δείγματα αίματος και πραγματοποιήσει πάνω από 260 τεστ ΠΑΠ και βιοψίες και 110 μικροεπεμβάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ώρες ιατρικών υπηρεσιών που έχουν προσφέρει στα νησιά είναι σχεδόν 5.000.

Με αυτές τις σημαντικές δράσεις εξασφαλίζεται στην πράξη το δικαίωμα για δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όσους το στερούνται στα νησιά, λόγω του μεγάλου κόστους μετάβασης και διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Η ιατρική ομάδα, αποτελούμενη από ιατρούς, νοσηλευτές και εξειδικευμένο προσωπικό παραϊατρικών υπηρεσιών, προσφέρει δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις και συναφείς υπηρεσίες σε πάνω από 20 ειδικότητες και πεδία. Οι αποστολές αδειοδοτούνται από την αρμόδια Δ.Υ.Π.Ε.

Εχουν συναφθεί συνεργασίες με τους πιο έγκριτους και αξιόπιστους φορείς, όπως το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, η Αντικαρκινική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, κ.α., προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένες υπηρεσίες στους νησιώτες.

Παράλληλα, στα νησιά που επισκεπτόνται, προωθούμε την υλοποίηση έργων υποδομής μέσω χορηγιών, με την αξιοποίηση του 100% των χορηγούμενων κεφαλαίων αποκλειστικά και μόνο στο ίδιο το έργο. Συχνά, κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών, εξοπλίζονται τα τοπικά ιατρεία με απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, μηχανήματα και αναλώσιμα, συμβάλλοντας έτσι, ακόμα και μετά την αναχώρησή της ομάδας στην κάλυψη βασικών ιατρικών αναγκών των κατοίκων. 

Παράλληλα εστιάζουν, με στοχευμένες δράσεις, στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ενημέρωση. Ενισχύουν την εκπαιδευτική διαδικασία με δωρεά τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μέχρι βασικά υλικά στα σχολεία. Πραγματοποιούν σειρά ενημερωτικών προγραμμάτων προς το κοινό με άξονα την πρόληψη, ενώ προάγουν την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό μέσα από αντίστοιχα δρώμενα.

Η επόμενη αποστολή, ο Διάπλους 2022, έχει προγραμματιστεί για τις 5 έως 15 Μαΐου. Θα επισκεφτούμε, κατά σειρά, Σίκινο, Κάσο, Τήλο, Ψέριμο, Λέβιθα, Κίναρο, Αμοργό, Σχοινούσα και Ηρακλειά

Παρακολουθήστε τη δράση της ΣΥΜΠΛΕΥΣΗΣ:

Website: www.symplefsi.org/

LinkedIn: symplefsi

Facebook: Symplefsi

Instagram: @symplefsi 

Youtube: Symplefsi AMKE