Quantcast

Κορωνοϊός: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό σε εγκύους που νοσούν - Βίντεο

Παρότι ο συνολικός κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 στην κύηση είναι χαμηλός, φαίνεται ότι οι έγκυες, αν νοσήσουν, διατρέχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. 

Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για το εμβολιασμό τους, διαβεβαιώνοντας ότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές, δεν επηρεάζει τη γονιμότητά και επιτρέπεται να γίνει ακόμη και στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επισημαίνουν ότι οι αρνητές του εμβολίου επενδύουν στο φόβο των γυναικών, με αποτέλεσμα να τις εκθέτουν στον κίνδυνο.

Δείτε το βίντεο με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει:

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ, μετά την εκτεταμένη χρήση των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna σε επίπεδο πληθυσμού (και περίπου 90.000 σε έγκυες), δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με ζητήματα ασφάλειας. Επομένως, ο εμβολιασμός των εγκύων με τα παραπάνω mRNA εμβόλια μπορεί να συστήνεται ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό, ανάλογα με την ηλικία και την ομάδα κινδύνου, σε περίπτωση υποκείμενου νοσήματος.

Για τα εμβόλια ιικών φορέων (Vaxzevria/AstraZeneca και Janssen/Johnson & Johnson) η εμπειρία στην εγκυμοσύνη είναι πιο περιορισμένη. Για το λόγο αυτό, μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα, προτιμάται η χορήγηση των εμβολίων mRNA (Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Moderna).

Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν την έγκυο για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη νόσο και για τα οφέλη του εμβολιασμού και να αναφέρουν τα περιορισμένα στοιχεία ασφάλειας για το εμβόλιο της COVID-19 κατά την κύηση.

Δεν απαιτείται τεστ κυήσεως πριν τον εμβολιασμό, ούτε αναβολή του σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Σε περίπτωση που μια γυναίκα εμβολιαστεί χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος, δεν συστήνεται διακοπή της κυήσεως, αλλά συμπλήρωση του εμβολιασμού στο προβλεπόμενο μεσοδιάστημα ή, εναλλακτικά, αμέσως μετά τον τοκετό.

Τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των εγκύων σχετικά με τον κορωνοϊό:

Υπενθυμίζεται ότι πλέον λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή για πληροφόρηση των εγκύων για τον εμβολιασμό με πρωτοβουλία των νοσοκομείων «Ελπίς» και «Αττικόν» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Πληρφορίες: ΕΡΤ, ΕΟΔΥ