Quantcast

Ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ διαφέρει μεταξύ αντρών και γυναικών

Η ανομοιογένεια στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα των δύο φύλων και τα διαφορετικά γονίδια που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ εξηγούν γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα από τους άντρες τη συγκεκριμένη ασθένεια, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από το BBC.

Μέχρι σήμερα ήταν ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι οι γυναίκες εμφανίζουν Αλτσχάιμερ συχνότερα από τους άντρες διότι ζουν περισσότερο. Νέα δεδομένα όμως που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Λος Άντζελες υποστηρίζουν ότι δεν είναι αυτή η εξήγηση.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Βάντερμπιλτ παρατήρησαν την πρωτεΐνη "Τ" που έχει συνδεθεί -όπως και το αμυλοειδές- με τη νόσο Αλτσχάιμερ σε τομογραφίες εγκεφάλου. Οι πρωτεΐνες αυτές δημιουργούν τοξικές μάζες και οδηγούν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε θάνατο με αποτέλεσμα την έκπτωση μνήμης. Βρέθηκε ότι στον εγκέφαλο των γυναικών οι συνδέσεις των περιοχών όπου παράγεται η πρωτεΐνη "Τ" είναι καλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη "Τ" και επομένως και η γνωστική έκπτωση που αυτή μπορεί να προκαλέσει εξαπλώνεται γρηγορότερα στον γυναικείο εγκέφαλο.

Η Χάνα Βόιγκ, επικεφαλής έρευνας του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Alzheimer's Research UK» δήλωσε πως «οι διαφορές των δύο φύλων στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην μεταξύ τους ανομοιογένεια σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ».

Άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι βρήκε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα γονίδια των δυο φύλων συνδέονται με το Αλτσχάιμερ. Η Βόιγκτ τόνισε πως «παραμένει αβέβαιο το γιατί συγκεκριμένα γονίδια στις γυναίκες συνδέονται με το Αλτσχάιμερ ενώ στους άνδρες όχι. Αν όμως αυτό αποκαλυφθεί, θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε τη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων».

Πράγματι το Αλτσχάιμερ πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Στην Βρετανία πάσχουν από άνοια 500.000 γυναίκες ενώ μόλις 350.000 άντρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν είναι άνω των 65 ετών αλλά δεν αποκλείεται να προσβληθούν και νέοι.