Ο ρόλος του παθολογοανατόμου στην ογκολογία

Σάββας Παπαδόπουλος MDIFCAP, Παθολογοανατόμος, Διευθυντής Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου ΥΓΕΙΑ

Στην ογκολογία ο παθολογοανατόμος έχει έναν κεντρικό ρόλο στην ομαδική, διαφορετικών ειδικοτήτων, διαχείριση/αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή.  

Ο παθολογοανατόμος με την εξέταση της ταχείας βιοψίας,η οποία διενεργείται κατά την διάρκεια του χειρουργείου, συμβάλλει αποφασιστικά στον καθορισμό του πλάνου χειρουργικής επέμβασης.

Ο παθολογοανατόμος, είναι  ο ιατρός ο οποίος εξετάζει στο μικροσκόπιο τον καρκινικό ιστό και τα κύτταρά του και βάζει τη διάγνωση του καρκίνου και συντάσσει/εκδίδει την έκθεση ιστολογικής-παθολογοανατομικής εξέτασης.

Στην παθολογοανατομική έκθεση καταγράφονται με λεπτομέρειες το είδος και ο τύπος του καρκίνου,  ο βαθμός κακοήθειας και η επέκτασή του ή μη στους λεμφαδένες καθορίζοντας και το στάδιο αυτού. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο διενεργεί και την ιστοχημική ή την ανοσοϊστοχημική εξέταση.  

Έτσι εξασφαλίζει την ανίχνευση και την καταγραφή όλων των χαρακτηριστικών του καρκίνου και των προγνωστικών παραγόντων, βάσει των οποίων θα καθοριστεί η θεραπεία του ασθενούς.

Ο ρόλος αυτός στον καθορισμό της θεραπείας έγινε ακόμη πιο σημαντικός σήμερα στην εποχή της στοχευόμενης θεραπείας. Ο παθολογοανατόμος είναι γιατρός που ανιχνεύει τα μορφολογικά και «εσωτερικά χαρακτηριστικά» των κυττάρων του καρκινικού ιστού που τα καταστούν ευάλωτα σε συγκεκριμένες στοχευμένες θεραπείες.

Ειδικότερα, στον καρκίνο του μαστού, ο παθολογοανατόμος ανιχνεύει και καταγράφει στην έκθεση ιστολογικής εξέτασης αν ένας όγκος είναι ορμονοευαίσθητος, είναι δηλαδή θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης, εάν εκφράζει το γονίδιο Ηer2/Neu και τον δείκτη πολλαπλασιασμού του όγκου.

Στον καρκίνο του πνεύμονα καθορίζει όχι μόνο τον ιστολογικό υπότυπο (μικροκυτταρικό-μη μικροκυτταρικό, αδενοκαρκίνωμα ή καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα), αλλά και την έκφραση των γονιδίων και των προϊόντων τους όπως το ALK, το ROS1 και μεταλλάξεων του EGFR, καθώς και την έκφραση του PDL1 πολύ σημαντικού στην ανοσοθεραπεία. 

Πολλοί ασθενείς μπορεί να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη του Παθολογοανατόμου, αλλά ο παθολογοανατόμος είναι εδώ ως μέλος της ομάδας φροντίδας του ογκολογικού ασθενή.

Η πλειοψηφία του κόσμου ξέρει να ταξιδεύει με το αεροπλάνο από τη μια χώρα ή από τη μια πόλη σε άλλη και πολλές φορές συναντά το πλήρωμα και τον πιλότο, ποτέ δεν συναντά ή δεν γνωρίζει τον ρόλο του πύργου ελέγχου που ορίζει την κυκλοφορία και εξασφαλίζει ασφαλείς απογειώσεις και προσγειώσεις. Έτσι ο παθολογοανατόμος φροντίζει και «καθοδηγεί» στην αντιμετώπιση του καρκίνου από τα παρασκήνια,πίσω από τις «κουρτίνες», θέτοντας με ασφάλεια και σαφήνεια την διάγνωση και προσδιορίζοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του καρκίνου ώστε να καταστήσει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη την θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η παθολογική ανατομική είναι η ιατρική ειδικότητα, που γεφυρώνει την κλινική διάγνωση και τη σύγχρονη θεραπευτική με τη βασική έρευνα. Ο παθολογοανατόμος μαζί με άλλους επιστήμονες βασικής έρευνας ανακαλύπτει, αναπτύσσει και εξασφαλίζει την εφαρμογή στην κλινική πράξη της στοχεύουσας θεραπευτικής στρατηγικής, έχοντας έναν κεντρικό ρόλο.

Όμιλος ΥΓΕΙΑ:  Τα πάντα για την Ογκολογία

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ ηγείται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή και της οικογένειάς του.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές των Νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα, από το στάδιο της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης έως την εξειδικευμένη θεραπεία, παρακολούθηση και την παρηγορητική - ανακουφιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Συμβούλιο γίνεται εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ίαση.

Οι πλέον οργανωμένες ογκολογικές κλινικές, τα υπερσύγχρονα τμήματα απεικόνισης, διάγνωσης και θεραπείας, το state-of-the-art Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife και το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και Εφήβων σε συνδυασμό με τον τελευταίας γενιάς  τεχνολογικό  εξοπλισμό και το κορυφαίο επιστημονικό & νοσηλευτικό προσωπικό,  συνθέτουν τον Τομέα Ογκολογίας του Όμιλου ΥΓΕΙΑ.

Ο  Όμιλος ΥΓΕΙΑ, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «All About Oncology» την Τέταρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 17:30,  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκη, όπου θα παρουσιάσει το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διαθέτει στον Τομέα της Ογκολογίας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κορυφαίοι στον τομέα τους επιστήμονες θα αναπτύξουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας.

Ελεύθερη Είσοδος.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6867229.