Quantcast

Πόνος στο γόνατο, οι ιατρικές εξελίξεις διώχνουν την ανησυχία

Ξεχάστε τις πατερίτσες, τους πόνους και την πολυήμερη νοσηλεία. Οι εξελίξεις στον χώρο της αρθροσκόπησης και αρθροπλαστικής μεταμορφώνουν την επώδυνη και προβληματική καθημερινότητα σε ανώδυνη και ποιοτική ζωή.

Ο πόνος στο γόνατο είναι από τα συχνότερα προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Οι περισσότεροι ασθενείς που φτάνουν στον ορθοπαιδικό, έχουν στο μυαλό τους ότι το πρόβλημά τους μπορεί να λυθεί με χάπια, ενέσεις, φυσικοθεραπείες ή έστω με ένα «μαγικό ραβδάκι», οτιδήποτε που δεν περιλαμβάνει τον όρο «χειρουργείο».

Ωστόσο, υπάρχουν παθήσεις, (ρήξεις μηνίσκων / χιαστών, οστεοαρθρίτιδα ) που, ή δεν μπορούν να επιλυθούν με τους παραπάνω τρόπους, ή έχουν εξαντληθεί από χρόνια, όλοι οι τρόποι συντηρητικής αντιμετώπισής τους, χωρίς ανταπόκριση πια. Μία χειρουργική επέμβαση, συνήθως, δεν είναι και η πιο αποδεκτή λύση, για όποιον αντιμετωπίζει πρόβλημα στο γόνατό του.

Όταν λοιπόν το χειρουργείο αποτελεί μονόδρομο, λογικό είναι μια σειρά από ανησυχίες να απασχολούν τον ασθενή 

  1. Η επέμβαση θα γίνει με γενική ή άλλη αναισθησία;
  2. Αν γίνει με γενική αναισθησία, υπάρχει περίπτωση να μην ξυπνήσω;
  3. Πόσο θα κρατήσει η επέμβαση;
  4. Θα ξαναπερπατήσω ή θα κουτσαίνω την υπόλοιπη ζωή μου;
  5. Θα πονάω μετά την επέμβαση;
  6. Θα σταματήσουν οι πόνοι μου ή θα πονάω για πάντα;
  7. Θα μπορώ να επανέλθω στις δραστηριότητές μου ή να τα ξεχάσω όλα;
  8. Κάποιος γνωστός μου που έκανε παρόμοια επέμβαση δεν περπάτησε ξανά ή ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ. Θα έχω κι εγώ τα ίδια;

Αρχικά, το μεγαλύτερο άγχος των ασθενών αφορά την αναισθησία. Στην χειρουργική του γόνατος, συνήθως οι αρθροσκοπήσεις γίνονται με γενική αναισθησία, ενώ οι αρθροπλαστικές με επισκληρίδια αναισθησία. Και στις δύο περιπτώσεις οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά χαμηλές έως μηδαμινές κι αυτό οφείλεται τόσο στην εξέλιξη των αναισθησιολογικών φαρμάκων, όσο και στην πολύ μεγάλη εμπειρία των σύγχρονων αναισθησιολόγων.

Πάντα, πριν από κάθε επέμβαση γίνεται λεπτομερής κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και εξατομικευμένη προετοιμασία από τον αναισθησιολόγο, για κάθε ασθενή. Στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καρδιολογικό ή άλλο, που καθιστά την επέμβαση επικίνδυνη για τη ζωή του, ενημερώνεται ο ασθενής και ματαιώνεται η επέμβαση.

Όσον αφορά το αμιγώς ορθοπαιδικό χειρουργικό κομμάτι, οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια είναι τόσο μεγάλες, που έχουν ανατρέψει όλα όσα έχει ακούσει ή φαντάζεται ο καθένας. Συγκεκριμένα, η αρθροσκόπηση είναι εξαιρετικά ατραυματική επέμβαση, με ταχύτατη αποκατάσταση και ελάχιστο χρόνο νοσηλείας.

Ο χρόνος διάρκειας του χειρουργείου, δεν ξεπερνά, τα 30-40 λεπτά.  Μετά την επέμβαση ο ασθενής δεν χρειάζεται πατερίτσες ή νάρθηκες ενώ φεύγει την ίδια ημέρα, επιστρέφοντας στο σπίτι του και την καθημερινότητά του. Το αισθητικό δε αποτέλεσμα, είναι άψογο, αφού οι οπές που γίνονται για την αρθροσκόπηση είναι της τάξης των 5 χιλιοστών και σχεδόν δεν διακρίνονται.

 Από την άλλη, η αρθροπλαστική του γόνατος γίνεται πλέον με μικρή τομή και ελάχιστη επεμβατικότητα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην έχει πόνους και αιμορραγία. Μετά από νοσηλεία 3 ημερών, επιστρέφει στο σπίτι του περπατώντας, ενώ η αποκατάστασή του είναι ταχεία και η ποιότητα ζωής του εξαιρετική. Ακόμη και το αισθητικό αποτέλεσμα, μετά από μία χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, με τις σύγχρονες minimal τεχνικές, είναι ασυγκρίτως καλύτερο από το αντίστοιχο με τις παλιότερες χειρουργικές τεχνικές.

Ο φόβος που νιώθουμε όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάτι άγνωστο, όπως μία χειρουργική επέμβαση, είναι, σαφώς, λογικό και αναμενόμενο συναίσθημα για καθένα από εμάς. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να το καταπολεμήσουμε:  με την σωστή ενημέρωση και συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό, που είναι ο μόνος αρμόδιος να εξηγήσει οτιδήποτε μας απασχολεί σχετικά με την επέμβαση και να λύσει κάθε απορία. Όταν γνωρίζουμε νιώθουμε δυνατότεροι  και πιο ασφαλείς.

Δεν πρέπει λοιπόν, να αφήνουμε το stress  να γίνεται εμπόδιο στην πραγματοποίηση μιας σύγχρονης χειρουργικής επέμβασης, που θα μας εξασφαλίσει όχι μόνο ελευθερία κινήσεων αλλά και καλύτερη και κυρίως ανώδυνη, ποιότητα ζωής.

O Γιώργος Πετσίνης αποφοίτησε από το ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών. Το 2002 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα του Ιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Με αντικείμενα την αρθροσκοπική χειρουργική, επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, αθλητικές κακώσεις και ολικές αρθροπλαστικές απέκτησε πολυετή εξειδίκευση στην Ελβετία στα Kantonsspital Aarau και Bruderholz.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα υπηρέτησε ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός, αρχικά στο Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» και στη συνέχεια στο Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο».

Έκτοτε και κατόπιν συνειδητής επιλογής, ασκεί την ιατρική μέσω της ιδιωτικής οδού, έχοντας πλέον την πεποίθηση ότι αποτελεί την αποτελεσματικότερη προσέγγιση, που επιτρέπει στον Θεράποντα να γνωρίσει τον ασθενή του ως άνθρωπο και να τον αντιμετωπίσει ως ολότητα, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, με την χρήση των υποδομών των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που σέβονται την ατομική αξιοπρέπεια ιατρών και ασθενών.