Quantcast
Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερο αρσενικό από το λευκό - Πρέπει όμως να το κόψουμε; - Real.gr

Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερο αρσενικό από το λευκό – Πρέπει όμως να το κόψουμε;

Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερο αρσενικό από το λευκό – Πρέπει όμως να το κόψουμε;

Photo: rf123

Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη επιβεβαιώνει πως το καστανό ρύζι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού σε σύγκριση με το λευκό. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό, αφού το αρσενικό είναι γνωστό τοξικό και επικίνδυνο στοιχείο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι οι ποσότητες είναι εξαιρετικά χαμηλές και δεν εγκυμονούν κανένα ουσιαστικό κίνδυνο για την υγεία.

«Η δόση είναι αυτή που κάνει το δηλητήριο»

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ισχύει πάντα το παλιό αξίωμα της τοξικολογίας: «η δόση είναι αυτή που κάνει το δηλητήριο». Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι τοξικές ουσίες μπορούν να είναι αβλαβείς(μέχρι και ωφέλιμες) όταν καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες.

Το αρσενικό, στην προκείμενη περίπτωση, εμφανίζεται φυσικά τόσο έδαφος όσο και στο νερό και έτσι εντοπίζεται και σε διάφορες τροφές, όπως το ρύζι. Η μελέτη αποσαφηνίζει ότι τα επίπεδα αρσενικού στο καστανό ρύζι είναι πολύ χαμηλότερα από τα όρια κινδύνου για τον άνθρωπο. Αυτό που έχει σημασία είναι τόσο η ποσότητα όσο και η συχνότητα κατανάλωσης.

Για τον μέσο καταναλωτή, η περιστασιακή κατανάλωση καστανού ρυζιού δεν συνιστά λόγο ανησυχίας.

Παραπλανητικοί τίτλοι και υπερβολές στα μέσα των ΗΠΑ

Παρά τη θετική εικόνα που δίνει η έρευνα, πολλά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ υιοθέτησαν τρομακτικούς και παραπλανητικούς τίτλους όπως το: «Τοξικό μέταλλο που σχετίζεται με τον καρκίνο και τον αυτισμό βρέθηκε στο καστανό ρύζι» ή «Νέα μελέτη αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα καρκινογόνου στοιχείου στο καστανό ρύζι ».

Πρόκειται για χαρακτηριστικά παραδείγματα παραπληροφόρησης. Πολλά στοιχεία όπως φυτοφάρμακα, συντηρητικά ή ίχνη μετάλλων μπορεί να ακούγονται τρομακτικά εκτός πλαισίου. Όμως, στην πράξη, οι κίνδυνοι για την υγεία δεν προκύπτουν από αυτές τις ελάχιστες ποσότητες τοξικών ουσιών, αλλά από τις καθημερινές διατροφικές μας επιλογές.

Πού πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, λιγότερο από ένας στους 1.000 ανθρώπους τηρεί όλες τις επίσημες διατροφικές οδηγίες. Δηλαδή, η πλειονότητα δεν καταναλώνει αρκετά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, κάτι που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Η κακή διατροφή είναι πλέον η μεγαλύτερη αιτία πρόωρης θνησιμότητας παγκοσμίως, ξεπερνώντας το κάπνισμα ή το αλκοόλ. Μεταξύ των κορυφαίων διατροφικών κινδύνων είναι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και η ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που ευθύνονται για περίπου 20 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, παραμένουν η βασική αιτία θανάτου διεθνώς. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καρδιακές επιπλοκές σκότωσαν περισσότερους ανθρώπους από τον ίδιο τον ιό.

Γιατί να συνεχίσετε να καταναλώνετε καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερο αρσενικό από το λευκό. Όμως το να αποφεύγει κανείς εντελώς τα δημητριακά ολικής άλεσης(όπως το καστανό ρύζι) έχει σοβαρότερες συνέπειες για την υγεία.

Αν δεν σας αρέσει το καστανό ρύζι, μπορείτε να επιλέξετε άλλες εναλλακτικές όπως βρώμη, κινόα, κριθάρι, ή προϊόντα ολικής άλεσης όπως ψωμί και μακαρόνια.

Αν έχετε την πολυτέλεια της επιλογής στη διατροφή σας, ίσως αξίζει να σκεφτείτε πόσο κοντά βρίσκεστε στις εθνικές διατροφικές οδηγίες. Αν ήδη ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, συνεχίστε έτσι. Αν όχι, ξεκινήστε με απλές αλλαγές: μειώστε το αλάτι και προσθέστε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR