Quantcast

Τρύφων στον Realfm 97,8: Δεν επαρκεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών

Ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Elpen, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα.

«Η πανδημία ανέδειξε ένα μεγάλο ζήτημα εξάρτησης της ΕΕ από τρίτες χώρες σε πολύ βασικά είδη στο υγειονομικό υλικό και στα φάρμακα. Έχει ανοίξει συζήτηση αυτή τη στιγμή με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να επαναπατρίσουμε στην ΕΕ, άρα και στην Ελλάδα, παραγωγή και έρευνα, ώστε να είμαστε αυτάρκεις και να έχουμε επάρκεια σε βασικά είδη» περιέγραψε.

«Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως οικονομία, και θα επηρεάσει και την κοινωνία, είναι το μεγάλο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου που έχουμε. Εισάγουμε πιο πολύ από ότι εξάγουμε. Αυτό δημιουργεί μια θηλιά στην εθνική οικονομία και στο κράτος και τελικώς θα έχουμε μείωση της ανταγωνιστικότητας, λιγότερες θέσεις εργασίας και μεγάλους φόρους. Πρέπει να ξεχωρίσει η κυβέρνηση κάποιους κλάδους που μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και να παράξουν προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα και όχι να τα εισάγουμε από το εξωτερικό. Ένας τέτοιος κλάδος είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που τα τελευταία 3 χρόνια, πραγματικά έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Τρύφων.

«Με αυτές τις επενδύσεις θα μπορούμε να καλύψουμε ένα μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού σε φάρμακα. Θα μπορούμε να φτάσουμε από το 30% που είμαστε σήμερα, περίπου στο 60% να καλύπτεται με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε περίοδο κρίσης» συμπλήρωσε.

«Αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών, έχουν αυξηθεί την τελευταία 5ετία 35% οι συνταγές, 55% η μέση τιμή φαρμάκου και η δημόσια δαπάνη παραμένει ίδια. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρεί πόρους από την φαρμακοβιομηχανία, που αντί να πάνε σε επενδύσεις πάνε σε ένα καλάθι που έχουμε μια υπερβολική φορολόγηση» ανέφερε.