Quantcast

Γιαγιά από τη Βραζιλία έκλεισε τα 121!

Η Μαρία Λουσιμάρ Περέιρα σπάει το ρεκόρ μακροβιότητας, βασιζόμενη στην υγιεινή διατροφή και τη διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής
TA 121 ΤΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΑ γιόρτασε πριν από λίγες μέρες η Μαρία Λουσιμάρ Περέιρα, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Το μυστικό της μακροζωίας της, όπως υποστηρίζει η ίδια, βρίσκεται στην υγιεινή διατροφή και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Η Βραζιλιάνα Περέιρα, που ανήκει σε μια από τις αυτόχθονες φυλές του Αμαζονίου, την Καξινάουα, τρέφεται αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία παράγονται στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και τη σημαντικότερη πηγή ζωής στον πλανήτη.

Το καθημερινό της διαιτολόγιο περιλαμβάνει κρέας ξεραμένο στον ήλιο από ντόπια ζώα, πάπιες, ψάρια, γάλα καρύδας, λαχανικά και φρούτα, τα οποία μαζεύει η ίδια από τα δέντρα που βρίσκονται κοντά στο σπίτι της. Το επιπλέον αλάτι, η ζάχαρη και τα συντηρητικά που κυριαρχούν στα περισσότερα «δικά μας» τρόφιμα, για την Περέιρα, είναι απλά άγνωστες λέξεις.

Παραδοσιακές συνήθειες

Σημαντικός παράγοντας της μακροζωίας της, εκτός από τη διατροφή, είναι ο τόπος διαμονής και φυσικά ο υγιεινός τρόπος διαβίωσης. Η Περέιρα ζει σε μια απομονωμένη γωνιά του Αμαζονίου, στην περιοχή Ακρ, στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας στα σύνορα με τη Βολιβία. Ο τρόπος ζωής της βασίζεται στις αρχαίες παραδόσεις και τα έθιμα του λαού της, απαλλαγμένος από εκατοντάδες συνήθειες, χωρίς τις οποίες ένας πολίτης του ανεπτυγμένου κόσμου θεωρεί απίθανο να ζήσει.

Στην καθημερινότητά της διανύει μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια για να επισκεφθεί την κοντινότερη πόλη, ντύνεται ελαφρά παρά το άστατο τροπικό κλίμα και χαίρεται την καθημερινότητα με την πολυμελή οικογένειά της. «Ολο και συχνότερα, συνειδητοποιούμε τη σημασία του παραδοσιακού τρόπου ζωής, όπως αυτός εκφράζεται από τους αυτόχθονες λαούς. Εκεί είναι κρυμμένα όλα τα μυστικά που αναζητά ο σύγχρονος άνθρωπος», επισημαίνει το μέλος της διεθνούς οργάνωσης Survival International, που ασχολείται με τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών, και ειδικός σε θέματα μακροζωίας Στέφαν Κόρι.

Η υπεραιωνόβια γυναίκα εντοπίστηκε τυχαία από τις Αρχές της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια έλεγχου στα αρχεία γεννήσεων της χώρας. Εκεί βρέθηκε η ληξιαρχική πράξη της γέννησής της, υπογεγραμμένη εν έτει 1890. Μάλιστα, η Περέιρα,δεν είναι μόνο ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο αυτήν τη στιγμή αλλά και έξι παραπάνω χρόνια από την προκάτοχο του τίτλου, που πέθανε σε ηλικία 115 ετών.

Οι Ελληνες Μαθουσάλες

Η σωστή διατροφή και οι υγιεινές συνθήκες ζωής στη χώρα μας ευνοούν τη μακροζωία, ειδικά στις επαρχιακές περιοχές. Το 2009 οι υπεραιωνόβιοι στην Ελλάδα έφταναν τα 1.716 άτομα, με τους περισσότερους να ζουν στην ακριτική Ικαρία. Το νησί κατατάσσεται στις «Μπλε Ζώνες», δηλαδή στις περιοχές με τους μακροβιότερους πληθυσμούς στον κόσμο. Η Ικαρία βρίσκεται στην πρώτη τετράδα μαζί με την Οκινάουα, τη Σαρδηνία και την Κόστα Ρίκα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη δεκαετία1996-2006 στο νησί απεβίωσαν 20 υπεραιωνόβιοι και 100 άνθρωποι άνω των 95 ετών σε σύνολο 600 θανάτων. Το μυστικό βρίσκεται στη διατροφή των κατοίκων, η οποία αποτελείται από λαχανικά, φρούτα, ψάρι και το εξαιρετικό ντόπιο μέλι, που σε αρκετές περιπτώσεις συλλέγεται από τις προνύμφες της μελίγκρας.

Οι Ικαριώτες διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση… δουλεύοντας, αφού η πλειονότητα του πληθυσμού ασχολείται με αγροτικές εργασίες και δεν παραλείπουν την καθημερινή τους σιέστα για να ξεκουραστούν 1-2 ώρες το μεσημέρι. Σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών που έχει μελετήσει τις συνήθειες των Ικαριωτών για να ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας, ένας ακόμη βασικός παράγοντας είναι οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί, που διασφαλίζουν την αλληλοϋποστήριξη και βοήθεια, προσφέροντας ένα είδος ψυχοθεραπείας. 

Το junk food μειώνει το IQ

Την αρχαία ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί» έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατη έρευνα Αγγλων επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που τρέφονται με υγιεινές τροφές γίνονται πιο έξυπνα στην πορεία της ζωής τους σε σχέση με εκείνα που τρώνε έτοιμα φαγητά. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί, καθώς μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 14.000 παιδιών στην Αγγλία, ζητώντας από τους γονείς τους να καταγράψουν τις τροφές που τους δίνουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 20% των παιδιών που τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα φαγητά που πωλούνται σε φαστ φουντ ή τα έτοιμα μαγειρεμένα ή όσα πωλούνται στο σουπερμάρκετ, είχε χαμηλότερο IQ από εκείνα που θρέφονται με «φυσικά» προϊόντα ανεπεξέργαστα, όπως λαχανικά, φρούτα και κρέας μαγειρεμένο στο σπίτι.

«Η διαφορά στον δείκτη νοημοσύνης οφείλεται στην έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του οργανισμού κατά τη μικρή ηλικία», επισημαίνει ειδική σε θέματα υγείας των παιδιών και των εφήβων και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δρ Πόλιν Εμετ, η οποία μετείχε στην έρευνα. «Μετά τη διατροφή σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των παιδιών παίζει φυσικά το οικογενειακό περιβάλλον και τα ερεθίσματα που δέχεται κάθε παιδί κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του», καταλήγει η ίδια.

ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ