Μπορούν να περιμένουν;

Η ρητορική που επέλεξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη ΔΕΘ, η παροχολογία και οι -καθημερινές πλέον- σκληρές αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση επιβεβαιώνουν ότι η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και ότι θα οδηγηθούμε στις κάλπες -όποτε και αν αυτές στηθούν- μέσα σε κλίμα οξύτατης πόλωσης, αν όχι δηλητηριώδες και τοξικό. Το γεγονός αυτό, το οποίο γίνεται αντιληπτό όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά και στο εξωτερικό, απειλεί να «παγώσει» μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και να ακυρώσει την όποια δυναμική θα μπορούσε να προσδώσει στη χώρα η έξοδος από το μνημόνιο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας τράπεζας που βρέθηκε στο Λονδίνο τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο του 13ου Roadshow που διοργάνωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο, μας μετέφερε ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν τη χώρα να βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και τηρούν στάση αναμονής. Ακόμη και αυτοί που εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά περιμένουν τις εκλογές, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εως τις εκλογές το πολιτικό ρίσκο χτυπά κόκκινο και βέβαια μέχρι τότε αναστέλλονται οι όποιες προσδοκίες για αναπτυξιακή έκρηξη στην Ελλάδα.

Τα στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που παραμένουν εγκλωβισμένα στη μάχη της καρέκλας και διαγκωνίζονται για να ικανοποιήσουν τους κομματικούς στρατούς τους αντιλαμβάνονται πόσο επιζήμια για τη χώρα μπορεί να είναι αυτή η τακτική; Ή μήπως πιστεύουν ότι οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, οι νέοι που μετανάστευσαν για να βρουν μια καλύτερη τύχη, αλλά ζουν με την ελπίδα της επιστροφής -κάποια στιγμή- σε μια κανονική χώρα μπορούν να περιμένουν μέχρις ότου λύσουν τις διαφορές τους;