Quantcast

H σύγχρονη Λωξάντρα!

Η σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου μιλά για τη συνταγή της νέας εκπομπής του Μega «Από την Πόλη έρχομαι»
Η σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου μιλά για τη συνταγή της νέας εκπομπής του Μega «Από την Πόλη έρχομαι» και  αποκαλύπτει τα μυστικά της πολίτικης κουζίνας, αλλά και τη δική της ιστορία, που είναι ταυτισμένη με τη μαγειρική.

«Οι κουζίνες στην Πόλη ήταν τεράστιες και όλη την ημέρα επικρατούσε οργασμός δουλειάς. Οι γυναίκες της οικογένειας μαγείρευαν γλυκά, κομπόστες, ετοίμαζαν σάλτσες και τραχανά. Στο καθημερινό τραπέζι, το φαγητό συνοδευόταν από σαλάτα και αρκετά ορεκτικά – ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Η κουζίνα πρέπει να είναι πάντα σε… αναμμένα κάρβουνα», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία και συνεχίζει: «Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου βρίσκομαι σε μια κουζίνα και πάνω από μυρωδιές. Εκεί κάτω από το φουστάνι της μαμάς μου... Οπως, λοιπόν, καταλαβαίνεις για μένα η κουζίνα είναι τρόπος ζωής. Εχει στιγματίσει όλη τη ζωή μου από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα».

Μεγάλος έρωτας η πολίτικη κουζίνα...
Ο μεγαλύτερος και πιο πιστός έρωτας της ζωής μου! (γέλια)

Η κουζίνα χρειάζεται έμπνευση;
Μόνο έμπνευση και αγάπη. Στην Κωνσταντινούπολη αγαπούν μεν το φαγητό, αλλά κυρίως τα διάφορα κεμπάπ. Εγώ προσφέρω πολίτικη-ρωμαϊκή κουζίνα, αλλά και τούρκικα πιάτα, ενώ έφερα και τα θαλασσινά μαζί μου από τη Θεσσαλονίκη, όπου έζησα για αρκετά χρόνια. Η ρωμαϊκή κουζίνα έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο και προτού αρχίσω να χρησιμοποιώ τη δική μου φαντασία, στηρίχθηκα στις συνταγές της μητέρας μου και της γιαγιάς μου.

Άρα όσοι αγαπούν την κουζίνα πρέπει να τολμούν...
Φυσικά! Η κατσαρόλα πρέπει να σε... φοβάται και όχι να φοβάσαι εσύ την κατσαρόλα. Αν αγαπάς την οικογένειά σου και θέλεις να ευχαριστήσεις τον άνδρα σου, τα παιδιά σου, τους φίλους σου, τότε σίγουρα θα τα καταφέρεις. Τι πιο ωραίο να μαγειρεύει κανείς για την οικογένειά του! Τι πιο ωραίο να φτιάχνεις εσύ ο ίδιος το... μπερεκέτι σου, το ψωμί του σπιτιού σου. Τι χρειάζεσαι; Νερό, αλεύρι και λαδάκι, και μοσχοβολά ο κόσμος!

Η Μαρία Εκμεκτσίογου είναι Πολίτισσα πάππου προς πάππον… Η μητέρα της ήταν από το Φανάρι και ο πατέρας της από το Πέραν. Οι θύμισές της από την οικογενειακή της ζωή έντονες: «Ολο μου το σπίτι ήταν μια κουζίνα και μια τεράστια τραπεζαρία… Κάθε βράδυ είχα βεγγέρες με διάφορους φίλους και συγγενείς, έτσι, λοιπόν, και όλους όσοι βρίσκονται στα μαγαζιά μου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τους αντιμετωπίζω. Σαν φίλους που κάθονται στη βεγγέρα μου, στο τραπέζι του σπιτιού μου, και όχι σαν πελάτες», σπεύδει να μας επισημάνει και ίσως έτσι να εξηγείται και το γεγονός ότι τα εστιατόριά της, «Ο μπαξές της Μαρίας», έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα με τα δέκα πιο επιτυχημένα εστιατόρια της Πόλης, ενώ όλη η αφρόκρεμα του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της Τουρκίας είναι πελάτες της.

Οσοι σας ξέρουν καλά σας αποκαλούν σύγχρονη Λωξάντρα, για το ταλέντο και το μεράκι σας. Κολακεύεστε;
Εννοείται πως κολακεύομαι. Αυτή η γυναίκα είχε τόση αγάπη, τόση στοργή, τόσο έρωτα και γλύκα, που όντως το να με αποκαλεί κάποιος σύγχρονη Λωξάντρα είναι ένα από τα πιο ωραία κομπλιμέντα που θα μπορούσε να μου κάνει.
Αλήθεια, το... τηλε-συνοικέσιο με το Mega πώς προέκυψε;
Προέκυψε μέσω του καλού μου φίλου και γνωστού παραγωγού Μιχάλη Δεναξά, με τον οποίον εδώ και καιρό συζητούσαμε να συνεργαστούμε. Ε, φέτος έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και αποφασίσαμε να ενώσουμε την αγάπη μας για την Πόλη και την κουζίνα της, και να καταθέσουμε ένα δοκιμαστικό πιλότο στο Mega. Στο κανάλι το είδαν, τους άρεσε και κάπως έτσι ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι...

Πραγματικό ταξίδι, γιατί μέσα από τις συνταγές σας θα ταξιδέψουμε παντού...
Φυσικά... Θα με δείτε να μαγειρεύω σε θάλασσες, σε βουνά, σε βυζαντινά παλάτια, σε τσιγγάνικους μαχαλάδες, στον Βόσπορο, στη Μαύρη Θάλασσα, παντού...

Οι εκπομπές μαγειρικής που υπάρχουν φέτος στην ελληνική τηλεόραση είναι δεκάδες. Γιατί πιστεύετε πως το «Από την Πόλη έρχομαι» αξίζει να ξεχωρίσει;
Γιατί είναι μια εκπομπή με πολύ μεράκι και πολλή αγάπη. Γιατί είναι μια εκπομπή γεμάτη μυρωδιές και εικόνες. Ομως, να σας πω κάτι; Ολες οι εκπομπές μαγειρικής αξίζουν να ξεχωρίσουν. Οι σεφ είναι άνθρωποι που έχουν κάνει στη ζωή τους πολλές θυσίες. Είναι άνθρωποι που στη δουλειά τους δίνουν και την ψυχή τους, οπότε καλό είναι και όλες οι εκπομπές μαγειρικής –η κάθε μια στο είδος της– να αγκαλιάζονται από τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr