ΓΓ ΝΑΤΟ: Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο

Αν δεν υπάρξει διάλογος, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση».
«Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση», τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στην γερμανική Süddeutsche Ζeitung.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ  εμφανίστηκε ανήσυχος για τις νέες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία: «Είναι σημαντικό να δείξουμε περισσότερο στη Ρωσία ότι υπάρχουν συνέπειες για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην Κριμαία, όταν κρύβεται πίσω από κυβερνο-επιθέσεις και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο…Βλέπουμε μια χώρα που έχει εξοπλιστεί ισχυρά. Βλέπουμε μια χώρα που ενεργεί στρατιωτικά κατά της Ουκρανίας και έχει εγκαταστήσει στρατιωτική δύναμη στην Μολδαβία και τη Γεωργία, ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών. Η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία».

«Καταγράφουμε κυβερνο-επιθέσεις, ακόμα και στο δίκτυο της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτό δεν είναι το μόνο που προκαλεί ανησυχία: Η Ρωσία εκσυγχρονίζει το ατομικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ενδοιασμοί χρήσης του μειώνονται», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιος «η συμμαχία έδωσε κατάλληλη αμυντική απάντηση» με την μεταφορά στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ τα συμμαχικά μέλη έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οσο η συμπεριφορά της Ρωσίας δεν αλλάζει, τα στρατεύματα θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ».

Παράλληλα, είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού, ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει τον διάλογο με τη Μόσχα.
 
«Δεν θέλουμε ένα ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση».

Κομισιόν για Συρία: Η οδός της αποκλιμάκωσης περνά μέσα από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες

Ο ΓΓ εκτιμά ότι οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν «έναν ισχυρότερο ρόλο του Βερολίνου στην πολιτική ασφάλειας. Η Γερμανία έχει σημαντική ευθύνη εξαιτίας του μεγέθους της οικονομίας της και της πολιτικής σημασίας της», δήλωσε και χαιρέτισε την αύξηση των αμυντικών δαπανών στη Γερμανία: «Μετά από χρόνια μείωσης, είδαμε αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών της τάξης σχεδόν του 6%».

Ο Στόλτενμπεργκ ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία. Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024. Η Γερμανία απέχει από το ποσοστό αυτό, καθώς επενδύει το 1,2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Βασίζομαι στη Γερμανία. Ζούμε σε ένα αβέβαιο κόσμο. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες απειλές. Οι απαντήσεις δεν έρχονται δωρεάν», διευκρίνισε ο ίδιος..

Ο Γενικός Γραμματέας έκανε λόγο για «σοβαρές ελλείψεις» στις στρατιωτικές δυνάμεις κάποιων χωρών.

«Βλέπουμε τις συνέπειες της χρόνιας λιτότητας, όχι μόνο στη Γερμανία», επεσήμανε ο ίδιος

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κοπιάζουν να εκπληρώσουν τις συμμαχικές υποχρεώσεις τους, καθώς ο εξοπλισμός τους είτε είναι ξεπερασμένος είτε ο νέος εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμος έγκαιρα εξαιτίας του συστήματος προμηθειών.

Παρά τις δυσκολίες, ο επικεφαλής του Οργανισμού επαίνεσε τη συνεισφορά της Γερμανίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ.

«Έχω συναντήσει γερμανούς στρατιώτες σε πολλές αποστολές στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο ή τη Λιθουανία. Οι μονάδες αυτές είναι καλά εξοπλισμένες και οι στρατιώτες διαθέτουν καλή εκπαίδευση και υψηλό επαγγελματισμό», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: Suddeutsche Zeitung, ΑΠΕ-ΜΠΕ