Quantcast

ΟΗΕ: Αυξήθηκαν το α' εξάμηνο τα θύματα μεταξύ των αμάχων στο Αφγανιστάν

Μεγάλο μέρος των θυμάτων (40%) επλήγη από εκρήξεις –τρομοκρατικές επιθέσεις, νάρκες ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς...
Το Αφγανιστάν κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2017 νέο ρεκόρ αύξησης στα θύματα μεταξύ των αμάχων, με 1.662 νεκρούς και 3.581 τραυματίες, κυρίως στην Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Μεγάλο μέρος των θυμάτων (40%) επλήγη από εκρήξεις –τρομοκρατικές επιθέσεις, νάρκες ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς—εκ των οποίων σχεδόν ένα στα πέντε καταγράφηκε στην Καμπούλ, διευκρίνισε η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν στην εξαμηνιαία έκθεσή της.

Τους έξι πρώτους μήνες του 2017 οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι σύνθετες επιθέσεις --που περιλαμβάνουν τη χρήση ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου το οποίο ανοίγει τον δρόμο σε έναν ένοπλο κομάντο—προκάλεσαν τον θάνατο 259 αμάχων και τον τραυματισμό 892, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2016.

Πολλά από αυτά τα θύματα προκλήθηκαν από την τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό το οποίο εισέβαλε στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ στις 31 Μαΐου, προκαλώντας τον θάνατο 92 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ή 150 σύμφωνα με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, και τον τραυματισμό 500 ακόμη, στο «πιο θανατηφόρο περιστατικό από το 2001».

Οι γυναίκες (με 174 θανάτους, αύξηση 23%) και τα παιδιά (436 νεκρά, αύξηση 9%) επλήγησαν περισσότερο από τις νάρκες και τις αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο θέσεις των ανταρτών, των Ταλιμπάν ή του Ισλαμικού Κράτους.

Τα θύματα μεταξύ των αμάχων αυξήθηκαν σε 15 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, ένα στοιχείο που δείχνει ότι οι συγκρούσεις επεκτείνονται, με την αναζωπύρωση των επιθέσεων που εξαπολύουν οι αντάρτες, ακόμη και τους χειμωνιάτικους μήνες από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο.

Οι πλέον πληγείσες επαρχίες είναι εκτός από την Καμπούλ, η Χελμάντ, η Κανταχάρ, η Ουρουζγκάν, η Νανγκαρχάρ στα ανατολικά, η Χεράτ και η Φαϊράμπ στα δυτικά, η Λαγκμάν στα κεντρικά και η Κουντούζ και η Φάραχ στα βόρεια.

Ο ΟΗΕ αποδίδει για μια ακόμη φορά την ευθύνη για την πλειονότητα των νεκρών και των τραυματιών στις αντικυβερνητικές δυνάμεις, εκτιμώντας ότι τα θύματά τους έχουν αυξηθεί κατά 12%.

Σύμφωνα με απολογισμό της Αποστολής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, από τον Ιανουάριο του 2009 στη χώρα έχουν σκοτωθεί 26.500 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί 49.000.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ