Σάλος με την «εμπλοκή» Facebook στην εκλογή Τραμπ – Ζούκερμπεργκ: «Κάναμε λάθος» -«Καρατομείται» ο Έλληνας επικεφαλής ασφαλείας

Μορφή χιονοστιβάδας για το «χρυσό παιδί» του διαδικτύου, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook, παίρνουν οι αποκαλύψεις για τον ρόλο που έπαιξαν τα δεδομένα των χρηστών του στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Μορφή χιονοστιβάδας για το “χρυσό παιδί” του διαδικτύου, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook, παίρνουν οι αποκαλύψεις για τον ρόλο που έπαιξαν τα δεδομένα των χρηστών του στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Το μέγεθος των αποκαλύψεων είναι τόσο ισχυρό ώστε, μέσα σε δυο μέρες, η εταιρία-κολοσσός έχασε το 10% της χρηματιστηριακής της αξίας, ήτοι περίπου 48 δισεκατομμύρια ευρώ. Όσο για την προσωπική του περιουσία έχει χάσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Facebook δηλώνει ότι η εταιρεία είναι «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε» για την χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από την Cambridge Analytica και ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος».

Ζούκερμπέρκγ: Κάναμε λάθη

Ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έσπασε τη σιωπή του για την υπόθεση με μια ανάρτηση στο μέσω κοινωνικής δικτύωσης.Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Inc δήλωσε ότι η εταιρεία-κολοσσός των social media υπέπεσε σε σφάλματα που επέτρεψαν δεδομένα χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές.

Στη συνέχεια αναφέρει τα βήματα που έχουν ήδη γίνει και αυτά που πρόκειται να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος, όπως το αποκαλεί.

"Εχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τα δεδομένα σας και εάν δεν μπορούμε, δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε. Εργάζομαι για να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη και πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες που θα αποτρέψουν μια επανάληψη του συμβάντος σήμερα έχουν γίνει πριν από χρόνια. Αλλά κάνουμε και λάθη, υπάρχουν περισσότερο που πρέπει να γίνουν και χρειάζεται να επιταχύνουμε και να τα κάνουμε", λέει ο ιδρυτής του Facebook και παραθέτει ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων:

"Το 2013, ο αναλυτής του Πανεπιστημίου του Cambridge, ονόματι Aleksandr Kogan δημιούργησε μια εφαρμογή με ένα κουίζ προσωπικότητας. Η εφαρμογή εγκαταστάθηκε από περίπου 300.000 ανθρώπους οι οποίοι μοιράστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Με τον τρόπο που λειτουργούσε τότε η πλατφόρμα μας, ο Kogan είχε πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια δεδομένα των φίλων τους.

Το 2014, για να αποφύγουμε τυχόν παραβιάσεις δεδομένων από εφαρμογές, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα για να μειώσουμε δραματικά τα στοιχεία στα οποία υπήρχε πρόσβαση. Apps, όπως αυτή του Kogan, δεν μπορούσαν πλέον να ζητάνε στοιχεία για τους φίλους ενός χρήστη εκτός και εάν υπήρχε εξουσιοδότηση από τους ίδιους. Ζητήσαμε επίσης από τους developers των εφαρμογών να παίρνουν τη δική μας άδεια προτού ζητήσουν τυχόν ευαίσθητα δεδομένα από τον κόσμο. Αυτές οι ενέργειες θα απέτρεπαν οποιαδήποτε εφαρμογή, όπως αυτή του Kogan, από το να έχει τόσο μεγάλη πρόσβαση σε δεδομένα σήμερα.

Το 2015 μάθαμε από δημοσιογράφους της Guardian πως ο Kogan είχε μοιραστεί τα δεδομένα από την εφαρμογή του με την Cambridge Analytica. Είναι ενάντια στις πολιτικές μας για τους developers να μοιράζονται τα δεδομένα προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για αυτό και αποκλείσαμε άμεσα την εφαρμογή του Kogan από την πλατφόρμα μας και απαιτήσαμε από τον ίδιο και την Cambridge Analytica να επιβεβαιώσουν επίσημα ότι είχαν διαγράψει όλα τα σημαντικά δεδομένα που είχαν αποσπάσει. Μας παρείχαν αυτή τη διαβεβαίωση.

Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε από τους Guardian, New York Times και Channel 4 ότι η Cambridge Analytica ενδέχεται να μην είχε διαγράψει τα στοιχεία όπως είχε διαβεβαιώσει. Τους απαγορεύσαμε αμέσως να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας. Η Cambridge Analytica ισχυρίζεται πως έχει ήδη διαγράψει τα δεδομένα και έχει συμφωνήσει σε έλεγχο από μια εταιρεία που προσλάβαμε για το σκοπό αυτό. Συνεργαζόμαστε παράλληλα με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς ερευνούν τι συνέβη".

Το Facebook «γνώριζε» από το 2011 για τη διαρροή των δεδομένων

Άλεξ Στάμος, ο Έλληνας του Facebook - Βλέπει την πόρτα της εξόδου μετά το σκάνδαλο

Στο μεταξύ σημαντικό ζήτημα έχει προκύψει με τον επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, Άλεξ Στάμος, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η αιτία της αποχώρησής του Έλληνα υψηλόβαθμου στελέχους, είναι οι διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει σχετικά με το πώς πρέπει η εταιρεία να διαχειρίζεται το θέμα διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ο Στάμος σχολιάζοντας το δημοσίευμα έγραψε στο Twitter: "Παρά τις φήμες, εξακολουθώ να είμαι εξ ολοκλήρου αφοσιωμένος στη δουλειά μου στο Facebook. Είναι αλήθεια ότι το πόστο μου έχει αλλάξει. Πλέον, αφιερώνω περισσότερο χρόνο για τη διερεύνηση των αναδυόμενων κινδύνων για την ασφάλεια και εργάζομαι πάνω στην ασφάλεια στις εκλογές".

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1Θύελλα με τα προσωπικά δεδομένα εκατ. χρηστών του Facebook – Oργή Zoύκερμπεργκ: Μας εξαπάτησαν

Σκάνδαλο Facebook: Ο Στιβ Μπάνον ήταν υπεύθυνος ενός προγράμματος στην Cambridge Analytica

Υπόθεση Facebook: Γερουσιαστές ζητούν να καταθέσει ο Ζούκερμπεργκ για την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων

 Η ΕE επιλαμβάνεται της υπόθεσης για την παράνομη χρήση στοιχείων χρηστών του Facebook