Quantcast

Εισαγγελέας: Κανένα ελαφρυντικό στον Άκη Τσοχατζόπουλο – Κινδυνεύει να επιστρέψει τη φυλακή

Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό σε Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο ζήτησε η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τις μίζες των εξοπλιστικών. Οργισμένη αντίδραση από τον Άκη. Νωρίτερα το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή και των 16 κατηγορουμένων.
Της Άννας Κανδύλη

Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Άκη Τσοχατζόπουλο και στον Γιάννη Σμπωκο ζήτησε η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τις μίζες των εξοπλιστικών.

Αντίθετα για τους υπόλοιπους 14 κατηγορουμένους -συμπεριλαμβανομένων της Βίκυς Σταμάτη και της Αρετής Τσοχατζόπουλου- που κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρηματος,προτεινε να τους χορηγηθεί είτε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου ,είτε αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, είτε και τα δυο σε 6 από αυτούς.

Η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού και η τοποθέτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου στον Άκη Τσοχατζόπουλο γιατί κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του μεθόδευσε την δημιουργία της υποδομής για τη νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού.

«Εδώ ακούσαμε μυθεύματα, που τα βρήκατε αυτά; Είναι δικαστήριο εδώ δεν μπορούν να λέγονται αυτά. Αυτά είναι μυθεύματα, από που και ως που; Ντροπή σου!» είπε προς την έδρα ο πρώην υπουργός φανερά εξοργισμένος.

Τελευταία προσπάθεια προκειμένου να πείσουν τους δικαστες να τους χορηγήσουν ελαφρυντικό έκαναν ο Γιάννης Σμπώκος και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των δευτερολογιών των συνηγόρων τους και λίγο πριν διακόψει το δικαστήριο να εκδώσει την ετυμηγορία του επί των ελαφρυντικών.

«Το μετάλλιο που πήρα δεν μου το έδωσε η ελληνική πολιτεία, αλλά μια άλλη χώρα για την προσφορά που πήγα εθελοντικά να κάνω. Λυπάμαι που τα λέω αυτά. Ήταν εθελοντική συμμετοχή, κανείς δεν με διέταξε να πάω. Πείτε μου έναν γενικό γραμματέα που μπαίνει μέσα στα θεμέλια για να σώσει ανθρώπους!Θα μου διαγράψετε την διαδρομή μου, γιατί;Σαν φοιτητής του Πολυτεχνείου, ήμουν από τους 4 που διεκόπη η αναβολή λόγω της αντιδικτατορικής δράσης. Είχα λόγο να κάνω 1000 μεροκάματα στο ψυχιατρείο και να βοηθάω; Το έκανα επειδή το ήθελα. Ακόμα και τώρα ελπίζω ότι θα μου δώσετε τα ελαφρυντικά.Πέντε χρόνια διασύρομαι...» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σμπώκος.

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος επιτέθηκε εκ νέου στον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο, επισημαινόντας : «πρότεινε κάτι που είναι ανύπαρκτο. Με αδικεί, με παρουσιάζει σαν να είχα σχέδιο. 26χρονια ήμουν εκλεγμένος βουλευτής, υπουργός επτά φορές, δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβητήση ως προς τον πρότερο έντιμο βίο. Αναγνωρίστηκε από άλλο δικαστήριο, επίσης, πενταμελές, ο πρότερος έντιμος βίος, είναι αυτός που έχω να δώσω στο παιδί μου, στην οικογένεια μου, μετά από έξι χρόνια που πέρασα στο Κορυδαλλό».

Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 16 κατηγορουμένων αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας που εκδικάζει την υπόθεση για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Οι δικαστές τους έκριναν ενόχους, όπως και πρωτοδίκως, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος} ,ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισής τους για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Απούσες από το δικαστήριο ήταν κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας η σύζυγος του πρώην Υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μόλντενάουερ καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοί τους, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Συγκεκριμένα ,με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ένοχοι κρίθηκαν οι:

Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Ιωάννης Σμπώκος, Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Στταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γκούντρουν Μόλντενάουερ, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Ιω. Σμπώκου είνια ελεύθεροι με αναστολή στην εκτέλεσης της ποινής τους.

Κακουργηματική ποινική δίωξη για τις προμήθειες των ελικοπτέρων Σινούκ