Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα της Ευρωβουλής για απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

Με 607 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές «πέρασε» το μη νομοθετικό κείμενο του ΕΚ. Τι αναφέρει.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Με συντριπτική πλειοψηφία (607 ψήφους υπέρ, 7 κατά, 18 αποχές), εγκρίθηκε το μη νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές «να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Τις καλεί επίσης να «ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης».

Νέο «χαστούκι» της ΕΕ στην Αγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις - Απελευθερώστε τους Έλληνες στρατιωτικούς

Το ΕΚ ζητεί από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΕΚ, «το κείμενο τους ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Σημειώνουν ακόμη ότι «προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν κατά το παρελθόν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών».

Γιούνκερ προς Άγκυρα: Είναι γελοίο να λέμε ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί απείλησαν την Τουρκία