Οικονομικές παρατυπίες σε βάθος 15ετίας έθεσαν εκτός UNICEF το ελληνικό τμήμα - Τι λέει η πρόεδρος

Μετά από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε διεθνής εταιρεία αποφασίστηκε η διακοπή της συνεργασίας με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή
Εκτός του διεθνούς οργανισμού UNICEF βρέθηκε η Εθνική Επιτροπή της Ελλάδας, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι λόγοι που οδήγησαν στην αποβολή της ελληνικής επιτροπής είναι οικονομικές παρατυπίες, μετά από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε διεθνής εταιρεία. Βάσει του καταστατικού της UNICEF, οι αποφάσεις αυτές πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες 60 ημέρες προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση και το διάδοχο σχήμα της εν Ελλάδι επιτροπής του διεθνούς oργανισμού.

Αναμενόμενη η απόφαση λέει η πρόεδρος Σοφία Τζιτζίκου - Είμαστε σε διαδικασία εξυγίανσης

H πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού ξεκαθάρισε πως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά τη θητεία του νυν διοικητικού συμβουλίου, επιβεβαίωσε την είδηση για διακοπή της συνεργασίας της εθνικής ελληνικής επιτροπής με την κεντρική UNICEF και σημείωσε:

«Η συγκεκριμένη απόφαση, αν και δυσάρεστη, ήταν αναμενόμενη, καθώς τους τελευταίους μήνες είμαστε σε μία διαδικασία εξυγίανσης της Εθνικής Επιτροπής.

Όταν αναλάβαμε το Μάιο του 2016 αποφασίσαμε ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάποιες μη κανονικότητες, σε θέματα που είδαμε και μας έβαλαν σε σκέψεις, να προβούμε σε έναν έλεγχο, να δούμε τι παραλαμβάνουμε σαν καινούριο συμβούλιο, έτσι ώστε να μην επωμιστούμε, τις ευθύνες που δεν μας αναλογούν.

Πήγαμε σε έλεγχο μιας τριετίας πριν, δηλαδή, 2013, 2014, 2015. Ο έλεγχος αυτός έδειξε πράγματα και τον έλεγχο αυτόν τον μοιραστήκαμε, με τη Γενεύη, ενημερώσαμε τα κεντρικά της Γενεύης και μαζί με κάποια άλλα στοιχεία που κι οι εργαζόμενοι μας έδωσαν, τα συζητήσαμε με την κεντρική UNICEF, και με κοινή απόφαση και συνεργασία προχώρησαν στον δεύτερο έλεγχο. Πάλι με ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, η οποία πήγε σε βάθος 15ετίας.

Το δεύτερο πόρισμα εμείς δεν το έχουμε δει γιατί είναι ιδιοκτησία της Γενεύης, της κεντρικής UNICEF, μας ενημέρωσαν γι αυτό σε μία περίληψη, και προφανώς τα στοιχεία που υπάρχουν εκεί είναι τόσο επιβαρυντικά που τους οδήγησαν να κάνουν τη χθεσινή ανακοίνωση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τζιτζίκου, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν αφορούν την περίοδο της θητείας της τωρινής προεδρίας και του αντίστοιχου διοικητικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια η κ. Τζιτζίκου, υπογραμμίζει: «Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να μην πληγεί το όνομα της UNICEF απ’ αυτό. Πράγματα που έχουν συμβεί από ανθρώπινες συμπεριφορές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το μέγεθος του παραγόμενου έργου, οπότε είναι ανάγκη να μην πληγεί η αξιοπιστία αυτού του οργανισμού. Σε ό,τι αφορά εμένα και το υπόλοιπο συμβούλιο, η επίλυση του θέματος είναι το ζητούμενο κι η μη συγκάλυψη είναι επίσης μία δέσμευση».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – Bραβεία από την UNICEF