«Τρόμαζε η γη από κείνες τις φωνές»

Ημέρα μνήμης για τα θύματα των Ναζί στους Πύργους Εορδαίας και Μεσόβουνο Κοζάνης.
23 Απριλίου 1944.

Το χωριό Πύργοι Εορδαίας περικυκλώνουν Γερμανοί στρατιώτες που έπαιρναν μέρος στην επιχείρηση «Μαγιάτικη Καταιγίδα». Σκοπός της επιχείρησης που ξεκίνησε στις 22 Απριλίου του 1944 και ολοκληρώθηκε στις 25 Απριλίου, ήταν η εκκαθάριση στο όρος Βέρμιο αντάρτικων ομάδων και γενικότερα ο εκφοβισμός του τοπικού πληθυσμού για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις κατοχικές δυνάμεις που κατέρρεαν την περίοδο του 1944.

Οι Γερμανοί εκτέλεσαν εν ψυχρώ όσους κατοίκους επιχείρησαν να διαφύγουν, μπήκαν στα σπίτια και άρπαξαν γυναίκες και παιδιά. Βίασαν, έσφαξαν, ακόμη και έγκυες και αβάπτιστα μωρά. Οδήγησαν πολλά από τα αθώα θύματά τους στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Τα έκλεισαν για λίγο σε αχυρώνες. Όλους στο τέλος τους έκαψαν ζωντανούς.

Ο θλιβερός απολογισμός της ναζιστικής θηριωδίας: 318 καταγεγραμμένοι νεκροί. Ολοκαύτωμα.
Οι φωνές οδύνης, αγωνίας και πόνου των κατοίκων του χωριού Πύργοι , εκείνο το πρωινό της 23ης Απριλίου 1944 δε θα σβήσουν ποτέ από την μνήμη όσων διασώθηκαν.

«Τρόμαζε η γη από κείνες τις φωνές», θυμάται χαρακτηριστικά η Αθηνά Τσιλογιάννη.

Μία ημέρα νωρίτερα τα κατοχικά στρατεύματα βρέθηκαν στο χωριό Μεσόβουνο Κοζάνης. Εκτέλεσαν 108 κατοίκους. Ήταν η δεύτερη φορά που το χωριό δοκιμαζόταν. Σε μια άλλη επιχείρηση εκκαθάρισης στις 23 Οκτωβρίου 1941 οι Γερμανοί είχαν σκοτώσει 157 κατοίκους.
Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στους Πύργους Εορδαίας (ή την Κατράνιτσα όπως ήταν γνωστή παλιά)και το Μεσόβουνο, τιμούν τους νεκρούς. Φέτος μάλιστα στα δύο χωριά θα βρεθούν για πρώτη φορά δέκα μέλη του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Dialogos" τα οποία μετά από επικοινωνία τους με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων αποφάσισαν να μεταβούν στη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για τα γεγονότα του '44.

«Πρόκειται κυρίως για Γερμανούς οι οποίοι θέλησαν να προβούν σε αυτή τη συμβολική κίνηση ώστε να εκφράσουν την οδύνη και τη θλίψη τους αλλά και τη συγγνώμη τους για τα αποτρόπαια εγκλήματα που συνέβησαν στην περιοχή" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Εορδαίας, Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τους Πύργους.

Στην πλατεία του χωριού θα γίνουν τα εγκαίνια μνημείου ενώ θα ψαλεί και επιμνημόσυνη δέηση.  Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν στις 11 Μαΐου με το ετήσιο μνημόσυνο για τους νεκρούς των Πύργων και του Μεσόβουνου.


ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovoion.com, εκπομπή «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ»