Quantcast

Το θέατρο ρίχνει «φως» σε αρχέγονα ένστικτα

Τα σκοτάδια του ταραγμένου νου και στη μυρωδιά του φόβου ανιχνεύει ο «Συλλέκτης» στον Πολυχώρο Vault, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.
Ο ιδιότυπος, κλειστοφοβικός «Συλλέκτης» του Άγγλου συγγραφέα, Τζον Φόουλς και μεγάλου φίλου της Ελλάδας, είναι το έργο που τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους πεζογράφους.

Η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος, το 1965, έφτασε στα Όσκαρ και συνεχίζει να γοητεύει με την δύναμή του το παγκόσμιο θέατρο.

Ο «Συλλέκτης» κάνει αυτή την περίοδο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και μετάφραση Μαριλένας Παναγιωτοπούλου.

«Δεν θέλω το έργο μου να ληφθεί ως θρίλερ και να ανασκοπηθεί στις στήλες των εγκλημάτων», είχε πει για τον «Συλλέκτη» του, ο Τζον Φόουλς, όταν η κριτική είχε υποδεχτεί το βιβλίο ως καινοτόμο θρίλερ.

Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός συλλέκτη πεταλούδων, φαινομενικά φυσιολογικού, αλλά στην πραγματικότητα ψυχικά διαταραγμένου (τον υποδύεται ο Γιώργος Παπαπαύλου), ο οποίος απάγει μία κοπέλα (Πολυξένη Μυλωνά) και την φυλακίζει στο σπίτι του.

Στην προσπάθειά της να μην τρελαθεί, εκείνη κρατάει ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις της και τα όσα της συμβαίνουν.

Με την οικονομική άνεση που του δίνει το μεγάλο χρηματικό ποσό που κερδίζει στο Λόττο, νοικιάζει μία απομονωμένη βίλα μακριά από το Λονδίνο, της οποίας το κελάρι διαμορφώνει ειδικά σε δωμάτιο όπου θα κρατήσει τη Μιράντα, για περίπου ένα μήνα.

Σε αυτό το διάστημα οι δύο νέοι θα ζήσουν την ίδια κατάσταση (της απαγωγής και του εγκλεισμού) από μία εντελώς διαφορετική οπτική. Ο Φρέντερικ έχει στήσει ένα σχέδιο αγάπης. Η Μιράντα είναι θύμα ενός σχεδίου απαγωγής.

«Η Μιράντα δεν ερωτεύεται. Καθυποτάσσεται, κακοποιείται, φοβάται, πεθαίνει. Η αρρώστια του θύτη-“Συλλέκτη”, δεν επιτρέπει στο θύμα-“Μιράντα” να “ξεδιπλώσει” οποιαδήποτε μορφή ερωτικής επιθυμίας. Το έργο συναντά αρχέγονα ένστικτα και κινείται σ΄ αυτά τα επίπεδα, μέσα στα σκοτάδια του ταραγμένου νου και στη μυρωδιά του φόβου…» λέει η πρωταγωνίστρια.

Η παράσταση φιλοξενείται στον Πολυχώρο Vault, (Mελενίκου 26, Βοτανικός) κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 μμ.