Μυτιλήνη: Έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από το προσφυγικό και το περιβάλλον του νησιού

Με 15 πίνακες γνωστών ζωγράφων σε μια έκθεση υψηλών αξιώσεων...
Με 15 πίνακες γνωστών ζωγράφων σε μια έκθεση υψηλών αξιώσεων, συμμετέχει η Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ Α.Ε) στις εκδηλώσεις για τα 140 χρόνια από την ίδρυση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Οι πίνακες προέρχονται από το πρόγραμμα «Νήσων Περίπλους» που οργανώθηκε στη Μυτιλήνη το καλοκαίρι του 2015 και είναι εμπνευσμένοι από το λεσβιακό περιβάλλον και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που την εποχή εκείνη βρισκόταν σε έξαρση. Στην αίθουσα της Λέσχης στο Πλωμάρι εκτίθενται έργα του καθηγητή στης Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα Γιάννη Ζιώγα, καθώς και των ζωγράφων Αποστολάκη, Βαζούκου, Κερούλη, Βολιώτη, Γρηγοριάδη, Παπαποστόλου, Ρούσσου, Μπλαζογιαννάκη, Σπανάκη, Καλαντζάκη, Βερβέρη, Πατσιόλου και Καβαρνού.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων εκ μέρους της ΕΤΑΛ Α.Ε, ο διευθυντής της Τάσος Περιμένης, τόνισε πως «αυτή η έκθεση και κάθε προσπάθειά μας, αφιερώνεται σε όλους τους κατοίκους των νησιών της Ελλάδας που επιμένουν να ζουν και να ακμάζουν σ' αυτά». Σημειώνοντας επίσης πως η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», αποτελεί ένα απτό παράδειγμα σωστής εφαρμογής των διαφόρων αναπτυξιακών προγραμμάτων, που θέτει σε εφαρμογή η εταιρία. Πρόσθεσε ακόμα πως ο πολιτισμός συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την προωθεί, αφού αποτελεί σημαντικότατη απασχόληση του ανθρώπου που ζει και ζει και δρα σ' έναν τόπο.

Καλωσορίζοντας τους ανθρώπους της ΕΤΑΛ, ο πρόεδρος της Λέσχης Ξενοφών Μαυραγάνης, ευχαρίστησε όλους όσοι μετέχουν και εργάζονται σ' αυτήν επισημαίνοντας ότι «χωρίς την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έδειξαν, προς το πολιτιστικό έργο της, δεν θα μπορούσαμε σήμερα, ούτε να γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από την ίδρυσή της, ούτε να οργανώνουμε εκδηλώσεις τέτοιων υψηλών αξιώσεων».

Οι επισκέπτες της έκθεσης, που θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 22 Ιουνίου, εκτός από την απόλαυση των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, αποκτούν το βιβλίο «Οι γλάροι» με εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το ομώνυμο διήγημα του Λέσβιου λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, καθώς και έντυπα στα οποία απεικονίζεται η δράση «Νήσων Περίπλους» και κατατοπιστικά σημειώματα για τους μετέχοντες ζωγράφους.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ