Eurogroup: Στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις - Μιλούν για επιτάχυνση, δεν προσδιορίζουν πότε θα συμφωνήσουν

Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου - Λεπτό προς λεπτό ενημέρωση για τη συνεδρίαση. Δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για την ύπαρξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών. Μίνι Eurogroup έγινε πριν τη συνεδρίαση. (VIDEO)
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας, όσον αφορά τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Η Συνεδρίαση κράτησε λιγότερο από δυόμισι ώρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ , οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα, με στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία. «Υπάρχει ισχυρή θέληση να βρεθεί λύση», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι “μεγάλα και σημαντικά κομβικής σημασίας ζητήματα παραμένουν ανοικτά”, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε μια κάποια πρόοδο.
 
Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πως οι συζητήσεις για συμφωνία θα ολοκληρωθούν πλήρως ως το επόμενο eurogroup της 7ης Απριλίου.Ο Πρόεδρος του eurogroup επεσήμανε ότι για να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για το χρέος πρέπει πρώτα να υπάρξει η συνολική συμφωνία σε όλα τα στοιχεία του προγράμματος περιλαμβανομένων των εργασιακών και των δημοσιονομικών μέτρων για μετά το 2018. Σημείωσε δε ότι τα μέτρα για το χρέος (τριπλή αναδιάρθρωση) τα έχει αποφασίσει το eurogroup τον Μάιο.

Διευκρινίζοντας το διαδικαστικό της υπόθεσης, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι το μόνιμο ερώτημα είναι “αν θα πρέπει κλείσουμε πρώτα τα μικρά θέματα και μετά να πάμε στα μεγάλα ή το ανάποδο, τώρα όμως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τα μεγαλύτερα, όπως την αγορά εργασίας και η επιλογή είναι να το κάνουμε τώρα στις Βρυξέλλες”.Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι συντάξεις και αγορά εργασίας παραμένουν ανοικτά ως θέματα και προειδοποίησε για την απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών, αλλά και της ανάπτυξης αν παραταθεί η αβεβαιότητα. Κατέληξε δε πως η Κομισιόν είναι δεσμευμένη για την εξεύρεση λύσης, το συντομότερο δυνατόν.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική οικονομία. Οι 18 εταίροι της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει την πολιτική απόφαση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, ώστε οι άνθρωποι της ΕΕ να μπορέσουν με ηρεμία να ολοκληρώσουν τη συμφωνία με το ΔΝΤ και να ανοίξει και πάλι η κάνουλα της χρηματοδότησης στις 22 Μαΐου.Σόιμπλε: Καθυστερούμε, έπρεπε να έχουμε ήδη συμφωνήσει

«Το κουαρτέτο θα πρέπει να συμφωνήσει με την Αθήνα ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει κοινή συμφωνία», δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup ο Β. Σόιμπλε.

Όπως είπε υπάρχει κάποια δυσκολία να βρεθεί η συμφωνία αλλά θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν θα ασχοληθούμε πολύ με αυτό το θέμα» στο Eurogroup, υποστήριξε και σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει πολύ νωρίτερα», συμπλήρωσε.
Σαπέν: «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις»


Tην ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο Μισέλ Σαπέν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο αποψινό Eurogroup.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του καλοκαιριού του 2015.

«Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις.
Μοσκοβισί: Η καθυστέρηση ενισχύει την αβεβαιότητα

Γρήγορες κινήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου να αρθεί αβεβαιότητα, ζήτησε μέσω δηλώσεών του πριν από την έναρξη του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ εξήρε την προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

«Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση για την Ελλάδα αυξάνεται η αβεβαιότητα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Πρέπει να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε, ενώ δεν απέφυγε να απαντήσει και σε ερώτηση για το αν υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση.

«Δεν θέλω να μιλήσω για πολιτική», απάντησε ο κ. Μοσκοβισί. «Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι από το Eurogroup του 2015 μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί παρά πολύς δρόμος», είπε και σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση και δεν θα σας πω ποιος πρέπει να κυβερνά την Ελλάδα, εγώ δεν θα το αποφασίσω, αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και τις έχει εφαρμόσει σε πολλούς τομείς, όπως στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά εργασίας και τώρα μιλάμε για ένα success story».

«Οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, στην καταβολή δόσεων, έχουμε λάβει και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αργότερα θα λάβουμε και τα μεσοπρόθεσμα και αυτό δίνει σήματα στους οικονομικούς παράγοντες να εμπιστευτούν και να επιστρέψουν στην Ελλάδα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αυτό είναι επιτυχία για την Ελλάδα και φυσικά η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έπραξε πράγματα», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Ας μην μπλέκουμε, όμως, τα πράγματα με την πολιτική. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αυτή η Κυβέρνηση με τη φιλική πίεση έχει προχωρήσει και τώρα το ζήτημα είναι να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση», επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Τι δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα πριν από το Eurogroup

«Όσον αφορά στους Θεσμούς και την ελληνική κατάσταση, έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις για την προετοιμασία του Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup (Βίντεο).

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν από την έναρξη του Eurogroup, δήλωσε ότι όσον αφορά στους Θεσμούς και την ελληνική κατάσταση, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις για την προετοιμασία του Eurogroup, το αποτέλεσμα των οποίων θα ανακοινώσει πρώτα εκεί, και μετά στους δημοσιογράφους.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε εικόνα από τις Βρυξέλλες

Μίνι Eurogroup για την Ελλάδα: Δεν επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα

Κρίσιμο Eurogroup το μεσημέρι: Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα πίσω από τις κλειστές πόρτες

Σαπέν: «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις»

Σόιμπλε για αξιολόγηση: Μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει πολύ νωρίτερα

Μοσκοβισί: Η καθυστέρηση ενισχύει την αβεβαιότητα

Τι δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα πριν από το Eurogroup