Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών στο εσωτερικό της χώρας.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την Πέμπτη την αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών στο εσωτερικό της χώρας.

Πρόκειται για το εναπομένον ποσό της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM που εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου 2018. Θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών, ανακοίνωσε ο ESM από το Λουξεμβούργο.

Η απελευθέρωση των κεφαλαίων υποβλήθηκε σε θετική αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της εκκαθάρισης καθυστερήσεων από την ελληνική κυβέρνηση και της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας της 22ας Μαρτίου 2018, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση.

"Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των καθυστερημένων οφειλών της στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM. Klaus Regling. "Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος του ESM και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί".

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ΕSM για την Ελλάδα θα φθάσει τα 46,9 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό προγράμματος έως 86 δισ. ευρώ. Ο ESM και ο ΕFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τους πόρους διάσωσης τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα προγραμματίζεται να λήξει στις 20 Αυγούστου 2018.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ESM απαρτίζεται από ανώτατα στελέχη του υπουργείων Οικονομικών των 19 μελών του Ταμείου.