Πρόεδρος ΠΟΣΕ-ΙΚΑ στον realfm: Ο ΕΦΚΑ πληρώνει για ενοίκια 12 εκατ. ευρώ

«Για εμάς τους εργαζόμενους το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρίδης.

Πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο πληρώνει ο ΕΦΚΑ για τα ενοίκια στέγασης των υπηρεσιών του ,αφήνοντας αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία δεκάδων δισ. ευρώ.

Την τεράστια οικονομική αιμορραγία κατήγγειλε στον realfm 87,8 και τον Μάνο Νιφλή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του Ιδρύματος κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Για εμάς, τους εργαζόμενους το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το κατατάσσουμε δεύτερο μετά την αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής» είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρίδης.

Ο επικεφαλής της  ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αναφέρθηκε στο κτίριο-φάντασμα της οδού Πειραιώς 64 ,όπου γίνονται εργασίες εδώ και 18 χρόνια,μετά τον σεισμό του 1999 ενώ αυτή τη στιγμή και έχουν «παγώσει».

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «στο κτίριο αυτό,που έχει έκταση 19.000 τετραγωνικά μέτρα θα μπορούσαν να στεγαστούν όλες οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και να λυθεί το πρόβλημα δια παντός».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ακινήτου, ιδιοκτησίας του ΙΚΑ στην Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων που ενώ μένει αναξιοποίητο, το δημόσιο καταβάλλει 18.000 ευρώ σε κοινόχρηστα.

Πάντως το υπουργείο Εργασίας προωθεί σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου μπορεί να βρίσκονται 1.126 ακίνητα, όμως σχεδόν τα μισά (το 49%) είναι κενά, το 31% παραχωρημένα και μόλις το 14% μισθωμένα.
 
Υπολογίζεται ότι τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον Ενιαίο Φορέα, μέσα στην τελευταία 10ετία, έχουν απολέσει έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από τη μη αξιοποίηση περιουσίας, η εκτιμώμενη αξία της οποίας ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Σε μελέτη που εκπονήθηκε για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και των βελτιώσεων του νομοθετικού πλαισίου που προσδιορίζει το καθεστώς αξιοποίησης, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό υλοποίησης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ προτείνεται μεταξύ άλλων να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού των ακινήτων, όπου θα αποφασιστεί ποια αξίζει να συντηρούνται με ένα πρόγραμμα «κυκλικής συντήρησης», ενώ παράλληλα θα υπάρξει μια συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης της περιουσίας με επενδύσεις και εκποιήσεις, πιθανότατα από μια ειδική διεύθυνση κινητής και ακίνητης περιουσίας, η οποία θα έχει άμεση σύνδεση με τον διοικητή του ΕΦΚΑ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και ακούστε το ηχητικό