Κρίση και στα κόμματα

Αρνητικά αξιολογούνται από τους πολίτες οι προτάσεις και η αποτελεσματικότητα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά τη δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews.

H οικονομική κρίση και η στάση κομμάτων και πολιτικών αρχηγών στην αντιμετώπισή της διαμορφώνουν το νέο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο κυβέρνηση, αντιπολίτευση, αλλά και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί παίρνουν «κακό βαθμό».

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και για τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος παραδοσιακά απολάμβανε τη θετική γνώμη των πολιτών, σ’ αυτήν τη δημοσκόπηση και για πρώτη φορά, οι αρνητικές κρίσεις είναι περισσότερες από τις θετικές. Ετσι, η αρνητική γνώμη υπερισχύει πλέον της θετικής για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Συγκριτικά πάντως με την προηγούμενη μέτρηση, Νίκος Μιχαλολιάκος και Αλέξης Τσίπρας έχουν βελτιώσει τις θετικές κρίσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ τη δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews

Αρνητική όμως είναι και η αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες τόσο για τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση όσο και για τη στάση των σχηματισμών της αντιπολίτευσης. Τη χειρότερη γνώμη -σε ποσοστό 69,5%- έχουν οι πολίτες για την αντιπολίτευση που κάνει η Χρυσή Αυγή. Θετική αξιολογεί την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 24,4% των πολιτών, έναντι του 50,6% που την αξιολογεί αρνητικά. Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό συνασπισμό, η εντύπωση των πολιτών είναι αρνητική για το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 67,2%, έναντι 47,5% της ΔΗΜΑΡ και 44,7% της Ν.Δ. Αντιστοίχως, ως καλή αξιολογείται η στάση της ΔΗΜΑΡ σε ποσοστό 23,9%, της Ν.Δ. σε 23,6%, ενώ του ΠΑΣΟΚ σε μόλις 13,3%.

Εξόχως ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση των απαντήσεων σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά. Το 67,3% των πολιτών κρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης αρνητικά, έναντι 29,6% που τους αξιολογεί θετικά. Τους χειρισμούς του Αντ. Σαμαρά αξιολογεί θετικά το 38,5% των ερωτηθέντων, έναντι του 57,7% που έχει αρνητική γνώμη.

Ωστόσο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποφεύγει την αρνητική κριτική! Σε ποσοστό 59,8% αξιολογείται αρνητικά η αντιπολιτευτική στάση του Αλ. Τσίπρα, έναντι του 35,8% που την αποτιμά θετικά.

Πιο σκληρή είναι η στάση των πολιτών στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 61,7% τη θεωρεί μη ρεαλιστική, ενώ το 26,6% τη θεωρεί ρεαλιστική. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (σε ποσοστό 34,1%) θεωρούν την πρόταση του κόμματός τους μη ρεαλιστική!