Quantcast

Μέρκελ σε Σαμαρά: Ναι μεν αλλά...

Ικανοποιημένος επέστρεψε ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο. Το επόμενο διάστημα θα φανούν στην πράξη τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Ικανοποιημένος επέστρεψε ο Πρωθυπουργός από το Βερολίνο και κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η συνάντηση με την Α. Μέρκελ «πήγε αρκετά καλά».

Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε στην Γερμανίδα Καγκελάριο όλα τα καυτά ζητήματα. Χρέος, φοροελαφρύνσεις, νέο μνημόνιο και αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Ενθάρρυνση χωρίς δεσμεύσεις από την Καγκελαρία

Ωστόσο οι απαντήσεις που πήρε από την Α. Μέρκελ παραμένουν μέχρι στιγμής θολές καθώς δεν θέλησε δημοσίως να ανοίξει τα χαρτιά της.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να το πράξει – τόνιζαν συνομιλητές του Πρωθυπουργού – καθώς τα θέματα που έθεσε ο Α. Σαμαράς δεν λύνονται σε διμερές επίπεδο.

Πάντως το ό,τι ειπώθηκε και συμφωνήθηκε θα φανεί το επόμενο διάστημα και κυρίως στον προϋπολογισμό.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η Α. Μέρκελ έχει αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Φάνηκε ότι είναι «πολύ περισσότερο έτοιμη να βοηθήσει από ότι στο παρελθόν» σημείωναν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Μέρκελ «έκλεισε το μάτι» για φοροελαφρύνσεις

Ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να θέσει πιο επίσημα το θέμα των φοροελαφρύνσεων στην Α. Μέρκελ. Ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για «ανάσες» που έχουν ανάγκη οι πολίτες μετά τις θυσίες που έχουν υποστεί. «έχουμε ανάγκη αυτών των κάποιων στιγμών ανάσας που απαιτείται για να δοθεί νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις» Σύμφωνα με πληροφορίες η Α. Μέρκελ δεν φάνηκε αρνητική αρκεί να μην χαθούν οι στόχοι του προγράμματος.
 
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέσω των φοροελαφρύνσεων η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστικότερη και στην προσέλκυση επενδύσεων. Μάλιστα λίγες ώρες μετά την συνάντηση στο Βερολίνο κατατέθηκε στην βουλή η τροπολογία για την μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου στα καύσιμα την οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Νέο μνημόνιο και αποχώρηση του ΔΝΤ

Η Α. Μέρκελ εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα κάτι που έθεσε ο Α. Σαμαράς. Οι ενστάσεις της οφείλονται κυρίως στις αντιδράσεις που θα έχουν οι αγορές απέναντι σε αυτή την κίνηση καθώς εκτιμά πως η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να ακολουθήσει το Πορτογαλικό μοντέλο. Δηλαδή έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς να λάβει τη δόση αλλά και τα μέτρα που περιλαμβάνονται. Ο Πρωθυπουργός τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο όσο και στις δηλώσεις του τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να καλύψουν τα περίπου 13 δισ. που θα πάρουν από το ΔΝΤ μέχρι το 2016.

«Υπάρχει το οξύμωρο σχήμα, να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα η Ε.Ε, να παραμένει όμως σε αυτό το ΔΝΤ» σημείωναν συνεργάτες με νόημα συνεργάτες του πρωθυπουργού και σημείωναν πως αυτό μπορεί να έγινε επειδή πίστευαν ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους.

Προς επιμήκυνση το χρέος

Ολιγόλογοι ήταν και οι δύο για την μείωση του χρέους καθώς δεν θέλησαν να δώσουν δημοσίως λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε. «Το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο λόγω των χαμηλών επιτοκίων που πληρώνουμε, λόγω μιας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, λόγω των μεταρρυθμίσεων, λόγω των αποκρατικοποιήσεων, λόγω μιας μακροχρόνιας ανάπτυξης χωρίς ελλείμματα και λόγω και ρυθμίσεων που μας δίνονται ή που πρόκειται να δοθούν. Είναι νωρίς αυτή τη στιγμή να πω κάτι πιο συγκεκριμένο» είπε ο πρωθυπουργός.

Σαμαράς: Χρειαζόμαστε ανάσες και όχι νέο πακέτο

Μέρκελ: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας


Ο γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση

Η Deutsche Welle για την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο