Ο Τσίπρας για τον Βαρουφάκη: Έχω κάνει μεγάλα λάθη στην επιλογή ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά

«Ο Γιάνης προσπαθεί να ξαναγράψει ιστορία με άλλο τρόπο», δηλώνει στην εφημερίδα Guardian ο πρωθυπουργός και σημειώνει ότι ίσως έρθει η ώρα που θα ειπωθούν ορισμένες αλήθειες...
«Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη», τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Guardian.

Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία.

Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει.

ΝΔ: Ο Τσίπρας ομολογεί τα λάθη και την ανικανότητά του

ΚΚΕ: Προδιαγεγραμμένη η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Χωρίς τέλος ο κατήφορος τέτοιων μορφωμάτων

Ποτάμι για Βαρουφάκη: Δεν ήταν λάθος, ο Τσίπρας ήξερε τα πάντα και τα αποδεχόταν

«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες παραδέχεται και προσθέτει:

«'Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη (...) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις - κλειδιά», δήλωση που σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, απευθύνεται άμεσα στον Γ. Βαρουφάκη.

Τζανακόπουλος στο Real.gr: Η κυβέρνηση δεν θα μετάσχει στο θέατρο σκιών που προσπαθεί να σκηνοθετήσει ο Μητσοτάκης

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ονομαστική αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών:

«Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο… Ίσως θα έλθει η ώρα που θα πούμε κάποιες αλήθειες... Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως "σχέδιο Β" ήταν τόσο αόριστο, ώστε δεν άξιζε να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Ο πρωθυπουργός μιλά όμως και για τη σχέση Βαρουφάκη – Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ο πρώην συνεργάτης του εκτιμούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει: «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; ... σε έναν άλλο γαλαξία;», και προσθέτει:

«Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της κληρονομιάς της».

Ο άγνωστος ρόλος Μακρόν το δραματικό καλοκαίρι του ’15-Γιατί η Μέρκελ είπε στον Ολάντ να τον διώξει

Σε ερώτηση δε, για το συμβιβασμό που έκανε, λέει: «Κρατάς την αναπνοή σου και το παίρνεις … Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος … επειδή έχεις δοκιμάσει ο,τιδήποτε άλλο προκειμένου να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός».

Ενώ σε άλλο σημείο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπογραμμίζει: «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ξανακερδίσουμε την (οικονομική) κυριαρχία μας».

Κλείνοντας όμως, ο ίδιος λέει κάτι ακόμη: «Εάν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτήν την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι είμαστε ‘ψεύτες’, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή βάλαμε το χέρι μας στο δοχείο με το μέλι».

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα στον υπότιτλο χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως τον μακροβιότερο Έλληνα πρωθυπουργό από την αρχή της κρίσης.

Πολιτικός «σεισμός» για το βιβλίο του Βαρουφάκη