Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό – Μαξίμου: Συμφωνία με ονομασία erga omnes – Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τηλεφώνησε το απόγευμα στο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και αναμένεται να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τηλεφώνησε στο Μαξίμου και συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά ο έλληνας πρωθυπουργός πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι υπάρχει συμφωνία με την ΠΓΔΜ την οποία χαρακτήρισε "καλή συμφωνία".

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και ζήτησε απο τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ορίσει προ ημερήσίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Δείτε το βίντεο:

Κυβερνητικές πηγές: Υπάρχει συμφωνία

Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes: αυτό σημείωναν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν για λεπτομέρειες στα αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα λεπτά.

Αγνωστο παραμένει αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους αρχηγούς των κομμάτων ή θα ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Το χρονικό της συμφωνίας

Το δεύτερο και τελικό τηλέφωνο μεταξύ Ζάεφ και Τσίπρα, για την επικύρωσης της συμφωνίας, δεν θα σημάνει αυτομάτως και την οριστική επίλυση του ονοματολογικού της γείτονος, οπως μετέδιδε νωρίτερα ο δημοσιογράφος της Realnews και του Realfm Φοίβος Κλαυδιανός.

Αν όλα πάνε καλά σήμερα το απόγευμα (στελέχη του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, παρότι το βασικό σενάριο είναι όντως να κλείσουν όλα) και να υπογραφεί στις Πρέσπες (μάλλον σε έδαφος τις ΠΓΔΜ), τότε ξεκινά μια μακρά διαδικασία σε ΠΓΔΜ, Ελλάδα και διεθνείς οργανισμούς.

Πρώτα, θα πρέπει να ψηφίσει η βουλή της ΠΓΔΜ. Αν ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβανόφ αρνηθεί να επικυρώσει την απόφαση, τότε θα χρειαστεί και δεύτερη ψηφοφορία. Αν βγει και αυτή θετική, τότε δεν μπορεί να την ξαναμπλοκάρει ο Ιβανόφ. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (όπως έχει προαναγγείλει ο Ζάεφ) και σε περίπτωση θετικής απόφασης των πολιτών, θα ξαναψηφίσει η βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του συντάγματος. Στην ψηφοφορία αυτή απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3. Μόνο στην περίπτωση που θα ευοδωθούν όλα τα παραπάνω, θα περάσει η συμφωνία από την ελληνική βουλή, κάτι το οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, στις 25 Ιουνίου, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα δοθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ (με τη νέα ονομασία). Η διαδικασία για ένταξη είναι μακρόχρονη και θα πρέπει να μεσολαβήσει συνεδρίαση των χωρών για την έγκριση της ενταξιακής διαδικασίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προενταξιακές διαδικασίες για τη ΠΓΔΜ έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 10 και 11 Ιουλίου θα δοθεί πρόσκληση και για ένταξη της ΠΓΔΜ (με τη νέα ονομασία) στο ΝΑΤΟ. Αυτή η ένταξη για να ολοκληρωθεί θα χρειαστεί περίπου μισός χρόνος

Και οι δύο προσκλήσεις θα δοθούν με τη νέα ονομασία και υπό την αίρεση ότι ακύρωσης της διαδικασίας σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αλλαγή του συντάγματος και η χρήση της ονομασίας προς όλες τις πλευρές (erga omnes).

Συνάντηση με Παυλόπουλο ζήτησε ο Μητσοτάκης

Αντίστροφη μέτρηση για το Σκοπιανό: Νέα επικοινωνία Ζάεφ με Τσίπρα τις επόμενες ώρες

Ρήγας για το Σκοπιανό: Μέσα στη Βουλή θα κριθούν άπαντες, από το ΚΚΕ έως τη ΝΔ


 Ζάεφ: Δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα το όνομα