Τζανακόπουλος: Βασική μας μέριμνα η προστασία της λαϊκής κατοικίας (ΒΙΝΤΕΟ)

«Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί έτσι θα επιβαρυνθούν πάλι οι Ελληνες πολίτες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι είπε για το μέρισμα, τη διαπραγμάτευση και το swap. Επίθεση στη ΝΔ για «γραφική σκανδαλολογία».
«Η βασική μέριμνα μας είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας και έως 31 Δεκεμβρίου υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί κάποιος στο νόμο Σταθάκη», δήλωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος για το θέμα των πλειστηριασμών. 

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί έτσι θα επιβαρυνθούν πάλι οι Ελληνες πολίτες», πρόσθεσε ο υπουεργός Επικρατείας, στη διάρκεια του briefing.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση ως τις 31.12.2017 για προστασία της κατοικίας τους θα προστατεύονται μέχρι το τέλος της λήξης του δανείου τους.

Στα τέλη Δεκεμβρίου δεν λήγει η προστασία της α' κατοικίας, αλλά το δικαίωμα να υποβληθεί ένταξη για προστασία, συμπλήρωσε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος θύμισε ότι η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να γίνουν πλειστηριασμοί για ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.
«Η επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή»

Η επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων ήταν το βασικό θέμα της εισαγωγής του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εισαγωγικά, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την ΝΔ ότι «επιχειρεί να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με γραφική σκανδαλολογία, ανυπόστατες καταγγελίες, με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική», τη στιγμή μάλιστα που «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς θριαμβολογίες να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018».

Και, εν συνεχεία, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ένα γεγονός που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από μεγάλη μερίδα του Τύπου αν και είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας».

Συγκεκριμένα, όπως είπε το κυβερνητικό στέλεχος, «ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές».

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ίδιος συνέχισε, «επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί, όπως:

«Η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI». Επίσης «έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές».

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού παρέθεσε, μάλιστα, τα στοιχεία της ανταλλαγής ομολόγων:

Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από μια ?δεξαμενή? 29,6 δισεκατομμυρίων, η εθελοντική, δηλαδή, συμμετοχή δηλαδή άγγιξε το 86,1% γεγονός που «καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ». Ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042.

Και το μέλος της κυβέρνησης κατέληξε: «Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία».

«Δεν υπάρχει πιθανότητα για νέα μέτρα»

«Σημαντική πρόοδος» διαπιστώνεται στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σημείωσε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως έχει δεσμευτεί μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, «θα συνεχίσει με τεχνική επάρκεια και υπευθυνότητα τη μεγάλη προσπάθεια για την διαμόρφωση των συνθηκών ώστε από τον Αύγουστο του 2018 να μην είναι αναγκαία η στήριξη του επίσημου τομέα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

«Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε από χθες ο νέος κύκλος επαφών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση».

Σύμφωνα με τον υπουργός Επικρατείας, «διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν στο ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία και να ενταθούν οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος».

«Το μέρισμα στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα»

Το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα, ανέφερε ο ίδιος.

Με αφετηρία, την κυβερνητική θέση ότι η πορεία για την έξοδο από το πρόγραμμα «δεν μπορεί παρά να έχει στόχο και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης αλλά και την στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της».

Άλλωστε, για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση προχωρά στη διανομή κοινωνικό μέρισμα, «διπλάσιο από το περσινό, ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση». Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία των αιτήσεων για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επικαλέστηκε ο κ. Τζανακόπουλος, μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί είχαν κατατεθεί 1.223.116 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 527.593. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και «το μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα».

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στα νοικοκυριά της δυτικής Αττικής

Αναφερόμενος στο σχέδιο στήριξης των πληγέντων στη δυτική Αττική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «έχουν ήδη ολοκληρωθεί με τη συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών σε ελάχιστο χρόνο όλες οι αυτοψίες και η καταγραφή των ζημιών».

Επιπλέον, χθες εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος των 5000 ευρώ στα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Και, σήμερα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών έχουν ξεκινήσει να δέχονται τις αιτήσεις των πληγέντων στο Δημαρχείο της Μάνδρας και στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου. «Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στα νοικοκυριά προβλέπεται να αρχίσει εντός δύο ημερών», διαβεβαίωσε εξάλλου, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσθετης αποζημίωσης των νοικοκυριών θα ακολουθήσει η διαδικασία για την πρόσθετη αποζημίωση των επιχειρήσεων.

Επίσης σε ό,τι αφορά το συνολικό σχέδιο αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία την περασμένη Παρασκευή να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία εκπόνησης πενταετούς σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης από την Επιτροπή.

Ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζανακόπουλος, το σχέδιο αυτό αλλά και μια συνολική δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της περιοχής θα συζητηθούν αναλυτικά με όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο που θα διοργανώσει η κυβέρνηση στην Ελευσίνα στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

«Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο»

Τελευταίο θέμα της εισαγωγικής τοποθέτησης του κυβερνητικού εκπροσώπου, το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή δημοσίευση της προκήρυξης του ΕΣΡ για τη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «μια δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία πολεμήθηκε λυσσαλέα, αλλά γίνεται πλέον πράξη. Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού», ανέφερε και κατέληξε:

«Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, στην πολιτική ζωή, την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος,αλλά και, κυρίως, τις εργασιακές σχέσεις στα τηλεοπτικά μέσα».Τζανακόπουλος: Ποια η σχέση Μητσοτάκη και συζύγου με τον Σφακιανάκη; – Απάντηση Μαρέβας