Αναζητώντας νέες γεύσεις για την παγκόσμια γαστρονομία

Ο ημιτελικός στην Κίνα...
Ο ημιτελικός στην Κίνα του διάσημου διαγωνισμού γαστρονομίας «Bocuse d'Or» γνωστού και ως «Ολυμπιακοί Αγώνες της μαγειρικής», ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Γκουανγκτσόου της νότιας Κίνας με διαγωνιζόμενους σεφ από την Ασία και τον Ειρηνικό, όπου η αυξανόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ της δυτικής και ανατολικής γαστρονομίας εμπνέει τους νέους δημιουργούς.

Ο ιάπωνας σεφ Χιντέκι Τακαγιάμα αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του ημιτελικού μετά μία δοκιμασία διάρκειας 5 ωρών και 35 λεπτών. Ήταν η δεύτερη φορά στέφθηκε νικητής αυτού του διαγωνισμού, μετά το 2014 και η τρίτη συνεχόμενη στην Ιαπωνία. Όμως και νέα πρόσωπα από την Ασία τα πήγαν πολύ καλά. Η 23χρονη σεφ από την Ταϊλάνδη Νάτσα Σαενγκόβ κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ενώ τρίτος αναδείχθηκε ο Σεόν Γεόνγκ Γκου από τη Νότια Κορέα.

«Ο διαγωνισμός «Bocuse d'Or» αποσκοπεί στην ανάδειξη και προώθηση νέων σεφ και διαφορετικών τοπικών γαστρονομιών. Κάθε χώρα έχει τη δική της παράδοση και τα δικά της προϊόντα και θέλουμε να τα αναδείξουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό», είπε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ο Φλοράν Σουπλισόν, ο διευθυντής της διοργάνωσης.

Οι διαγωνιζόμενοι από την Αυστραλία Μάικλ Κόουλ και τη Σιγκαπούρη Νοέλ Τσουν, οι οποίοι κατέκτησαν την 4η και 5η θέση αντίστοιχα, θα συμμετάσχουν στον τελικό του «Bocuse d'Or» που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο στη Λιόν της Γαλλίας.

Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να δημιουργήσουν 10 πιάτα και μια πιατέλα, χρησιμοποιώντας μοσχαρίσιο φιλέτο και σολομό αντίστοιχα. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της παράδοσης της χώρας τους. Η Σαενγκόβ ανέμειξε σολομό με αχιβάδες από την Ταϊλάνδη. Ο Κόουλ χρησιμοποίησε ευκάλυπτο Αυστραλίας για να καπνίσει το ψάρι, ενώ ο Κινέζος Φου Ζουγουέι τύλιξε το ψάρι μέσα σε ζυμαρικά.

Ο διαγωνισμός «Bocuse d'Or» που καθιερώθηκε από τον αείμνηστο γάλλο σεφ Πολ Μποκύζ πριν από 31 χρόνια, σήμερα περιλαμβάνει 60 περίπου εθνικές και τέσσερις ευρωπαϊκές επιλογές στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αμερική και στην Αφρική. Στην πλατφόρμα αυτή παρουσιάζονται πολλές νέες ιδέες και εμπνεύσεις. «Είναι αυτό που ονομάζουμε γαστρο-διπλωματία» λέει ο Σουπλισόν.

Εκτός από τους διαγωνιζόμενους, κορυφαίοι σεφ από όλο τον κόσμο πολλοί εκ των οποίων έχουν τιμηθεί με αστέρια Μισελέν, μετείχαν επίσης στην εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Γκουανγκτσόου, περισσότεροι από 80 ξένοι σεφ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις τοπικές αγορές τροφίμων και να γνωρίσουν τα προϊόντα. Μερικοί από αυτούς μάλιστα μαγείρεψαν ακόμη και σε τοπικές κουζίνες.

Ο Καρλ Φίρλα, ιδιοκτήτης και επικεφαλής σεφ του εστιατορίου «Oscillate Wildly» στο Σίδνεϊ, ήταν εντελώς μέσα στα νερά του με τα εξωτικά τοπικά θαλασσινά και τα βαριά κινεζικά μαχαίρια μαγειρικής. «Δεν είναι τόσο ξένο για μένα δεδομένου ότι ταξιδεύω πολύ σε όλο τον κόσμο για να βλέπω τι συμβαίνει στον τομέα μου», δηλώνει.

Παλαιότερα, η κουζίνα εμπλουτιζόταν με διεθνή στοιχεία κυρίως από τους μετανάστες οι οποίοι έφερναν τις δικές τους παραδόσεις, τα συναισθήματα και τα στερεότυπα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Φίρλα, η μεγάλη κινητικότητα και η δυνατότητα πρόσβασης σε διαφορετικούς πολιτισμούς συνέβαλαν στην εξάπλωση και τη συγχώνευση διαφορετικών γαστρονομικών συνηθειών. Πολλοί από τους σεφ που επισκέφθηκαν το Γκουανγκτσόυ έχουν διαπολιτισμικό υπόβαθρο όπως εκείνοι από τη Βραζιλία και την Κολομβία που σπουδάζουν στη Γαλλία, ή Γάλλοι σεφ που εργάζονται σε ξενοδοχεία στο Λονδίνο.

Ο Κριστόφ Πακό, σεφ βραβευμένος με αστέρι Μισελέν και ιδιοκτήτης εστιατορίου, πριν από 20 χρόνια δίδασκε την τέχνη της γαλλικής κουζίνας στο «Le Cordon Bleu», εστιατόριο τριών αστέρων στην καρδιά του Τόκιο όπου παρατήρησε ότι όλο και περισσότεροι σπουδαστές μαγειρικής προέρχονταν από χώρες της Ασίας.

Στον Κινέζο Φου Ζουγουέι, ο οποίος σπούδασε στο Τορίνο της Ιταλίας, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα. Ο σεφ πιστεύει ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών στην Κίνα πρέπει να προχωρήσει και άλλο, ιδίως στον τομέα της τυποποίησης. « Η κινεζική κουζίνα έχει μακρά ιστορία, πρέπει όμως να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε», τονίζει.