Λ. Κρέτσος: Προχωράμε δυναμικά στον χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής

Προχωράμε δυναμικά στο χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος παρουσίασε σήμερα τα πλάνα της ΓΓΕΕ για τη στήριξη του χώρου των video games για το 2018.
Προχωράμε δυναμικά στο χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος παρουσίασε τα πλάνα της ΓΓΕΕ για τη στήριξη του χώρου των video games για το 2018.

Με το νέο νομοσχέδιο για την οπτικοακουστική παραγωγή, προσέθεσε ο κ. Κρέτσος, έχουν ήδη εκταμιευθεί 75 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών με στόχο τη δυναμική υποστήριξη του κλάδου από την Πολιτεία. Η Ελλάδα αρχίζει και γίνεται ελκυστική στον τομέα, σημείωσε ο γγ Ενημέρωσης κάνοντας λόγο για μια χαμένη ευκαιρία η οποία δεν είχε αξιοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους νέους παραγωγούς, υπογράμμισε ο Λ. Κρέτσος, προσθέτοντας ότι και το 1,5 % που θα προσφέρουν τα νέα αδειοδοτημένα κανάλια και το νέο απλοποιημένο πλαίσιο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στον τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής.

Ο γγ Ενημέρωσης δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται ανάμεσα σε νέους φίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του animation και των video games σημειώνοντας ότι αυξάνονται οι δράσεις και οι πόροι για τον κλάδο. Ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι η οπτικοακουστική βιομηχανία αγγίζει παγκοσμίως τα 2,3 τρισ. ευρώ με δράσεις που μπορούν να λειτουργήσουν και εκπαιδευτικά για την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η ΓΓΕΕ με το υπουργείο Παιδείας για την υλοποίηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σύρο, τα οποία αφορούν 150 φοιτητές και 50 εκπαιδευτικούς, στον χώρο των video games και της τέχνης του animation.

Επίσης, ο κ. Κρέτσος ανέφερε τη συνεργασία της ΓΓΕΕ με τον καθηγητή Γιώργο Γιαννακάκη για την ανάπτυξη του πρώτου «καλοκαιρινού σχολείου» στα video games το οποίο θα λάβει χώρα τον Μάιο στα Χανιά, ενώ η ΓΓΕΕ θα προσφέρει και 3 υποτροφίες.

Ο κ. Κρέτσος μίλησε για την ελληνική συμμετοχή στο Global game jam και την 6η διοργάνωση σε ελληνικό έδαφος, για δράσεις εξωστρέφειας όπως το Enterprise Greece όπου Έλληνες δημιουργοί θα ταξιδέψουν τις ιδέες τους στον κόσμο. Η Ελλάδα θα συμμετέχει και φέτος στο White Nights στην Πράγα, στο φεστιβάλ κινουμένου σχεδίου στο Ανεσί της Γαλλίας, στο Nordic Games στο Μάλμε της Σουηδίας όπου η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει και το πρώτο βραβείο με το video game ''Προμηθέας''. Επίσης, μίλησε για τη συνεργασία με την Κύπρο και το Cuprys comicon το οποίο εισάγει τους δημιουργούς στον χώρο της ποπ κουλτούρας κ.ά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πλήθος παραγωγών και δημιουργών του χώρου οι οποίοι ευχαρίστησαν τον γγ Ενημέρωσης για την ενεργή δράση που ανέλαβε η Πολιτεία για να στηρίξει την οπτικοακουστική παραγωγή και ουσιαστικά τα ελληνικά «μυαλά» που δημιουργούν εδώ και χρόνια στον χώρο των video games και των κινουμένων σχεδίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κοινός στόχος του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και της γενικής γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς είναι η ανάπτυξη του τομέα ψηφιακής και οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα των video games και της τέχνης της εμψύχωσης (animation). Πρώτη κοινή δράση των δυο φορέων είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο τομέα του video game development και του animation, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σύρο και απευθύνονται σε νέους και νέες 18-40 ετών.

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου από το γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, για τις νέες δράσεις της ΓΓΕΕ στον τομέα των video games και του animation. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας Game development, του Ελληνικού Παραρτήματος της Ένωσης Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas, ο πρόεδρος του διεθνούς φεστιβάλ Anima Syros, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), ανώτατα στελέχη του Συνεργατικού Σχηματισμού Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών & Εφαρμογών του Corallia (gi-cluster) και δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο των παιχνιδιών.

Οι φετινές δράσεις της ΓΓΕΕ περιλαμβάνουν τη διοργάνωση ελληνικών αποστολών σε επιχειρηματικά συνέδρια στο εξωτερικό, την υποστήριξη πρωτοβουλιών πάνω στο gaming και το animation αλλά και τη διοργάνωση του δεύτερου Athens Games Festival, τονίζεται και υπογραμμίζεται πως το εναρκτήριο βήμα θα θέσει το Global Game Jam Athens, που θα πραγματοποιηθεί στη Διπλάρειο Σχολή, 26-28 Ιανουαρίου 2018. Πρόκειται για μια παγκόσμια διοργάνωση που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και ατομική πρωτοβουλία και συνδιοργανώνεται από την Gifted Hellas ΑΜΚΕ, την ViRA (Virtual Reality Applications) και την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Γ.Γ.Ε.Ε), χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, ενώ για την τρέχουσα χρονιά Media Partner είναι η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Όλες οι δράσεις της ΓΓΕΕ στον τομέα των video games και του animation βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://youtu.be/vpqzQl7kctQ