Ο διάλογος Παπαδημούλη με εφήβους από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ

Σε μία προσομοίωση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι νέοι συνδέθηκαν με την αίθουσα συνεδριάσεων και συνομίλησαν, σε απ΄ευθείας σύνδεση, με τον αντιπρόεδρο, στο πλαίσιο προγράμματος.
Σε μία προσομοίωση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έφηβοι από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδέθηκαν με την αίθουσα συνεδριάσεων και συνομίλησαν, σε απ΄ευθείας σύνδεση, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Eurosola».

Στη συζήτηση, που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού της Ευρωβουλής, οι νέες και οι νέοι της Ευρώπης, έθεσαν στον αντιπρόεδρο ζητήματα όπως η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, η λιτότητα, το brain drain, η παγκοσμιοποίηση, το προσφυγικό και η τρομοκρατία, αλλά και το επικείμενο Brexit και οι προκλήσεις που αναδύονται από αυτό.

«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δίνοντας λύσεις, εμβαθύνοντας τη Δημοκρατία μας, τον διάλογό μας -και περισσότερο τον διάλογο με τους νέους ανθρώπους όπως εσείς- ώστε να έχουμε περισσότερη συνεργασία και σύγκλιση ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τις περιφέρειες» είπε οεπικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στο σώμα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό όραμα, όπως καταγράφεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες και σε αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα. Και αυτή η διάσταση αφήνει χώρο για την άνοδο της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού, δημιουργώντας έναν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή πορεία».

Θύμισε, επίσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ότι 80 χρόνια πριν η Ευρώπη αντιμετώπισε την άνοδο του φασισμού και ναζισμού και τόνισε ότι «αν επιστρέψουμε πίσω στον δρόμο του εθνικισμού, των εθνικών εγωισμών και της διαμάχης μεταξύ των διαφορετικών κρατών-μελών, θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τον κίνδυνο για νέους πολέμους και καταστροφές».

Καταλήγοντας, συνέστησε στους εφήβους να καταβάλουν προσπάθειες για να γίνουν καλύτεροι και εξέφρασε την αισιοδοξία «ότι μετά από 10 χρόνια, όταν θα είμαι συνταξιούχος και ορισμένοι από εσάς θα είστε πιθανώς βουλευτές του ΕΚ ή ανώτεροι υπάλληλοι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, θα μπορώ να δω αυτή την πρόοδο με απτά αποτελέσματα».