Ο Δήμος Αθηναίων βραβεύει τον Φελίπε Γκονζάλες

Το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» θα απονείμει στον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.
Το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» θα απονείμει στον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο του θεσμού του 5ου ΝΥΤ Athens Democracy Forum, που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.

Με το βραβείο αυτό, που απονέμεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Αθηναίων επιλέγει να τιμήσει προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, δημοκρατικά ενεργούς πολίτες και φορείς, οι οποίοι συμβάλλουν με τη στάση και το έργο τους στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Athens Democracy Forum

Το 5ο ΝΥΤ Athens Democracy Forum πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου από τους The New York Times, σε συνεργασία με το Ταμείο για τη Δημοκρατία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Δήμο Αθηναίων, την εφημερίδα «Η Καθημερινή», με την υποστήριξη του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο Forum, εξέχοντες πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί, καλούνται να προσφέρουν πληροφορίες και αναλύουν με ποιο τρόπο οι φιλελεύθερες δημοκρατίες και οι κοινωνίες μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της εποχής (π.χ. προσφυγική κρίση) καθώς και τα γεγονότα (π.χ. τρομοκρατικές επιθέσεις) που αμφισβητούν θεμελιώδεις πεποιθήσεις των δυτικών κοινωνών, όπως είναι η παγκοσμιοποίηση, η ανοιχτή κοινωνία και η διεθνής συνεργασία και εν τέλει θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρώην γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, η διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Athens Mayors' Forum

Στο πλαίσιο του 5ο Athens Democracy Forum, η ελληνική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει και το Athens Mayors' Forum, με κεντρικό θέμα "Μητροπολιτική Διακυβέρνηση και Ανθεκτικότητα".

Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων απ' όλον τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης της ζωής των πολιτών μέσα από τον αποτελεσματικότερο συντονισμό μεταξύ κεντρικού κράτους, περιφερειακών αρχών και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης θα επικεντρωθούν στις αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις, την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων, αλλά και την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας.

Συγκεκριμένα, στο Athens Mayors' Forum θα συμμετάσχουν οι δήμαρχοι του Ρότερνταμ Ahmed Aboutaleb, της αμερικανικής πόλης του Νάσβιλ Megan Barry, της πόλης του Παναμά Jose Isabel Blandon Figueroa, του Μαϊάμι Carlos Gimenez, της Αντίς Αμπέμπα Deriba Kuma, της πόλης Κολόν του Παναμά Federico Policani, ο δημαρχιακός επίτροπος της ινδικής πόλης Πιούν Kunal Kumar, καθώς και ο κυβερνήτης της μητροπολιτικής περιφέρειας του Σαντιάγο της Χιλής Claudio Orrego.

Ακόμη έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθώς και δήμαρχοι που έχουν συνεργαστεί με τον Δήμο της Αθήνας, είτε σε επενδυτικά προγράμματα, είτε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Παράλληλα με το Forum, η Αθήνα επιλέχθηκε ως η πόλη όπου θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δημάρχων για τις 100 ανθεκτικές πόλεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ