Quantcast

Follie-Folli: Η εισαγγελική πρόταση στην υπόθεση Κουτσολιούτσου

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τους παραποιημένους ισολογισμούς της Follie-Folli.

 Επιπλέον η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και χειραγώγηση της μετοχής, απαλλαγή του γιου του Τζώρτζη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία λόγω αμφιβολιών , ενοχή του τελευταίου για χειραγώγηση της μετοχής ενώ ζήτησε απαλλαγή της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.

Ειδικότερα, αναφερόμενη η εισαγγελική λειτουργός στην πλαστογραφία μίλησε για τα στελέχη της εταιρείας στην Ασία, Ιωάννη Μπεγιέτη και Tonio Law. «Ο Ιωάννης Μπεγιέτης ενεργούσε από κοινού με τον Tonio Law, συνυπέγραφε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις».

Για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή και βασικό μέτοχο της Follie που υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις, η εισαγγελέας , αποδίδοντάς του το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην πλαστογραφία, είπε πως « Από το 2001 εν γνώση του είχαν αρχίσει να συστήνονται εταιρίες ελεγχόμενες από τον υποόμιλο της Ασίας. Ήταν συγκεντρωτικός. Ασφαλώς και γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τους κινδύνους. Χωρίς τη δίκη του παρότρυνση δε θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες».

Όσον αφορά στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, για τον οποίο ζήτησε να απαλλαγεί από το παραπάνω αδίκημα, σημείωσε ότι: «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζε πολλά και ευλόγως θα γνώριζε και για τις πλαστογραφίες. Ωστόσο, δεδομένης της όχι τόσο συχνής επαφής του με τα στελέχη της Ασίας δεν μπορεί να προκύψει αναμφίβολα ότι προέτρεψε στο αδίκημα της πλαστογραφίας».

Σχετικά με το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η εισαγγελέας ανέφερε ότι: «Οι παραποιημένες καταστάσεις του ομίλου οδηγούσαν στην εδραίωση της εταιρίας, γίνονταν εύκολα η έκδοση ομολόγων, αποκτούσε εύκολα ρευστότητα, αντλούσε άνετα κεφαλαία από Δημόσιο και ιδιώτες, εξασφάλιζε επωφελής συμβάσεις και συνεργασίες και με αυτό τον τρόπο ήταν ευχερέστερος ο διακανονισμός των χρεών. Μπορούσε να εισφέρει μετοχές της για συμμετοχή της σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και ο πρόεδρος και τα στελέχη της απολάμβαναν υψηλές αμοιβές.

Η πώληση μετόχων από Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική συνέβαλλε κατά πολύ στην αύξηση των παράνομων κερδών τους. Το αποτέλεσμα ήταν η ζημιά των επενδυτών και μετόχων της εταιρίας με την αναστολή της μετοχής. Υπαίτιοι ποιοι ήταν; Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν. Το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εκ των υστέρων ομολογιούχοι θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση της εγκληματικής τους δράσης».

Όσον αφορά στην Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, κατά την εισαγγελέα πρέπει να απαλλαγεί καθώς: «Ασχολείται βασικά με το δημιουργικό, προωθητικό και αισθητικό κομμάτι της επιχείρησης. Δεν υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις αλλά λόγω θέσης φαίνεται να τις ενέκρινε. Δεν έχει όμως το υπόβαθρο να κατανοήσει, ακόμη κι αν ήταν ενήμερη λόγω της συγγενικής της σχέσης, δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να μην αφήνουν αμφιβολίες προς τούτο».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Μαΐου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας.