Quantcast

Κρίσιμα ζητήματα για την κοινωνική συνοχή ανέδειξε η πρώτη συζήτηση της πρωτοβουλίας του ΕΛΙΑΜΕΠ εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου

«Σε αναζήτηση ενός νέου Ευρωπαϊκού οράματος: Πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής» ήταν το θέμα της πρώτης συζήτησης που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ την Τετάρτη 15 Μαΐου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Μαρία Κάλλας, με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, στο πλαίσιο της νέας του πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης των πολιτών εν όψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Στέλιος  Κυμπουρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Μυρτώ  Κοροβέση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ηλίας  Κικίλιας το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής και Μαρία  Γιαννακάκη από τη Νέα Αριστερά. Συντονίστρια της συζήτησης, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ, ήταν η δημοσιογράφος Νίκη  Λυμπεράκη.

Ο κύριος Κυμπουρόπουλος τόνισε στην εξέλιξη της συζήτησης ότι πρέπει να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να προσελκύσουμε επενδύσεις με νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, να προσφέρουμε ένα εργασιακό περιβάλλον υγιές και ασφαλές. Η εργασιακή φτώχεια είναι ένα ζήτημα που βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη. Μπορεί οι άνθρωποι να εργάζονται, αλλά να μη έχουν απολαβές επαρκείς για μια ποιοτική ζωή,  πράγμα το οποίο ακουμπάει και το δημογραφικό πρόβλημα. Συνέχισε αναφέροντας ότι όταν καταφέρουμε και μιλήσουμε για διασυνοριακή Ένωση των συστημάτων υγείας, τότε θα έχουμε πετύχει πολλά. Τελειώνοντας είπε ότι ένας αδρός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα υγείας, όπου για παράδειγμα μια συνταγογράφηση στην Ελλάδα θα μπορεί εκτελεσθεί στην Ιταλία, αλλά και ο φάκελος του ασθενούς θα είναι προσβάσιμος απο το γιατρό του σε οποιαδήποτε κράτος μέλος.

Στην ερώτηση που έθεσε η κυρία Λυμπεράκη σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο κύριος Κυμπουρόπουλος απάντησε λέγοντας ότι το ότι το δημογραφικό πρόβλημα λύνεται με δράσεις ενίσχυσης των νέων που θέλουν να ξεκινήσουν την οικογένεια τους και όχι μέσω του Μεταναστευτικού. Εφόσον εκλεγεί εκ νέου θα διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για τη στέγαση των νέων, όπως δήλωσε.

Η κυρία Κοροβέση τόνισε τη σημασία των ευρωεκλογών του Ιουνίου που θα  κρίνουν αν θα συνεχίσει η Ε.Ε. να λειτουργεί ως πεδίο διεκδίκησης και κατοχύρωσης δημοκρατικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και δημοκρατίας. Συνέχισε αναφέροντας ότι η σημερινή παγκόσμια συγκυρία χαρακτηρίζεται από δύο πολέμους εν εξελίξει, καθώς και την προοπτική νέας εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ. Οι προκλήσεις αυτές επιβάλλουν την ύπαρξη μιας δημοκρατικής, κοινωνικά ισχυρής και πολιτικά ολοκληρωμένης Ευρώπης.

Η κυρία Κοροβέση, απαντώντας στην ερώτηση της κυρίας Λυμπεράκη για το ζήτημα της υγείας στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, απάντησε ότι οφείλει η Ευρώπη να επενδύσει στην ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών με την έννοια του «safety» και όχι του «security» στα αγγλικά.

Ο κύριος Κικίλιας σημείωσε ότι στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα η δημοκρατία σε πολλές χώρες χάνει έδαφος, το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται και οι ανισότητες διευρύνονται. Σχεδόν 100 εκατομμύρια άτομα αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε. σήμερα.  Η πολιτική αμφισβήτηση και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και των ακραίων δυνάμεων τροφοδοτείται από τη δυσαρέσκεια των αδύναμων πολιτών και της μεσαίας τάξης κυρίως για την οικονομική τους κατάσταση που επιδεινώνεται, την αβεβαιότητα σχετικά με το αύριο και την έλλειψη προοπτικών για τις νέες γενιές.

Τόνισε ότι απαιτούνται νέες, ριζοσπαστικές πολιτικές ενίσχυσης της συνοχής, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Ευρωπαϊκή Δεξιά που αντιδρά στην αύξηση του προϋπολογισμού, τη μονιμοποίηση του κοινού δανεισμού αλλά και έναντι της δράσης για την κλιματική αλλαγή και ανέφερε ότι ο αυξανόμενος αντι-ευρωπαϊσμός είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των δικών της πολιτικών. Η Ευρώπη για να προχωρήσει πρέπει να προωθήσει μια νέα Ευρωπαϊκή Κοινωνική Συμφωνία την οποία θα υπηρετήσει με πολιτική ενοποίηση.

Ο κύριος Κικίλιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το στεγαστικό ζήτημα στην Ε.Ε., επεσήμανε ότι η στέγαση θα πρέπει να θεσμοθετηθεί σαν ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αντίστοιχη χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ένωσης.

Η κυρία Γιαννακάκη τοποθετήθηκε, επίσης, στο θέμα αυτό δίνοντας έμφαση στο ότι η Ε.Ε., σε πλήρη αντίθεση με τις ιδρυτικές της διακηρύξεις, λειτουργεί πρώτιστα ως οικονομική ένωση και δευτερευόντως ως πολιτική, ενώ οι κοινωνικές πολιτικές παραμένουν ακόμη μεγάλα ζητούμενα. Εν συνεχεία, στάθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα θετικά της τελευταίας 5ετιας, όπως ανέφερε, και στα παραδείγματα τις Πορτογαλίας και Ισπανίας που καταδεικνύουν ότι αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να λειτουργήσει πολύ εποικοδομητικά για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και λοιπών κοινωνικών προβλημάτων, αν οι πόροι του χρησιμοποιηθούν σωστά.

Στην σχετική ερώτηση της κυρίας Λυμπεράκη σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα και τη μετανάστευση, η κυρία Γιαννακάκη απάντησε ότι η μετανάστευση είναι σύμφυτη με την Ιστορία του ανθρώπου, εκλαμβάνεται ως πρόβλημα τους τελευταίους αιώνες που ζούμε σε κράτη-Έθνη ενώ το σύμφωνο για τη Μετανάστευση δημιουργεί αντί να λύσει προβλήματα και αντίκειται σε βασικά σημεία της Σύμβασης της Γενεύης.

To ΕΛΙΑΜΕΠ με τη συνδρομή της Παπαστράτος, εταιρείας που διαχρονικά πράττει ως ένας υπεύθυνος Εταιρικός Πολίτης, ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να κινητοποιηθούν και να δώσουν δυναμικά το «παρών» στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στις 18:00 θα λάβει χώρα η δεύτερη εκδήλωση, με θέμα: «Πράσινη Μετάβαση και Κλιματική Αλλαγή: Πιο γρήγορα, πιο φιλόδοξα, πιο εντατικά» με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη από τη Νέα Δημοκρατία, Ιφιγένεια Μουμτζή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Μανιάτη από  του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νικήτα Μυλόπουλο από τη Νέα Αριστερά και Πέτρο Κόκκαλη από το ΚΟΣΜΟΣ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.