Quantcast

«Να μην εξισώνει η πολιτεία το κάπνισμα και τα νέα προϊόντα καπνού με το άτμισμα» ζητούν οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου

Σε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο άτμισμα, με κεντρικό μήνυμα «Ο ατμός δεν είναι καπνός» προχωράει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Σύνδεσμου, Πάνος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Σύνδεσμου ανακοίνωσε ότι θα καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε ότι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας των μη νικοτινούχων υγρών επαναπλήρωσης τονίζοντας ότι: «η απαγόρευση, παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν δικαιολογείται για λόγους δημόσιας υγείας και ανάλογη απαγόρευση δεν προβλέπεται στους σχετικούς της Ε.Ε. ούτε μπορεί να προβλεφθεί από τις εθνικές αρχές».

Ιδιαίτερη αναφορά κατά την διάρκεια της συνέντευξης έγινε για τον διαχωρισμό που πρέπει να κάνει η Πολιτεία μεταξύ του καπνίσματος και των νέων προϊόντων καπνού και του ατμίσματος και για αυτό τον λόγο ο Σύνδεσμος ανακοίνωσε την αλλαγή της θεσμικής του επωνυμίας σε «Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος» έτσι ώστε να υπογραμμιστεί η αναγκαία για την ενημέρωση των καταναλωτών, διάκριση των προϊόντων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε μία πλήρης εικόνα για το τι διαδραματίζεται στον κλάδο τους κάνοντας λόγο για την ανύπαρκτη στήριξη που έχουν από το Υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα οι 400 χιλ. ατμιστές που υπάρχουν στην χώρα να διώκονται γιατί προσπαθούν να μειώσουν την βλάβη που τους προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία τους. « Στην χώρα μας εφαρμόζεται το πλέον αναχρονιστικό, αυστηρό και παράλογο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη, για το άτμισμα με την απουσία σοβαρής διαβούλευσης για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα υγείας, με την απαγόρευση ατμίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, με την φορολογική εξίσωση των προϊόντων ατμίσματος με τα παραδοσιακά και νέα καπνικά προϊόντα και με την πρόσφατη απαγόρευση κυκλοφορίας μη νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης με σχετική εγκύκλιο» δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

Το άτμισμα... σε άλλες χώρες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος στο πως αντιμετωπίζουν άλλες χώρες το άτμισμα, περιγράφοντας ότι στις: Βρετανία, Ιρλανδία, Τσεχία, Δανία και Σουηδία επιτρέπεται με προϋποθέσεις η ενημέρωση και το άτμισμα στους δημόσιους χώρους. Μάλιστα, όπως είπε: «το άτμισμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας μειώνει την βλάβη που προκαλεί ο καπνός κατά 95%», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι: «η φορολογική εξίσωση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων με τους πολυεθνικούς κολοσσούς της καπνοβιομηχανίας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις ελληνικές επιχειρήσεις ατμίσματος σε εξόντωση με την απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας».