Quantcast

Πώς θα κινηθεί το «εξπρές» κύμα κακοκαιρίας - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Χαλάει από την Παρασκευή ο καιρός, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς Κελσίου.

Προειδοποιούν μάλιστα για έντονα καιρικά φαινόμενα, κυρίως το διήμερο Παρασκευής - Σαββάτου, κάνοντας λόγο για «πολικό αεροχείμμαρο» που θα φέρει ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα βουνά.

Το κύμα κακοκαιρίας θα έρθει από τα βόρεια, και θα φέρει ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, ιδίως στα δυτικά και τα βόρεια. Η κακοκαιρία θα χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με το θερμόμετρο να κάνει «βουτιά» έως και 10 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα τελευταία 24ωρα, φέρνοντας τη θερμοκρασία σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Στην Αθήνα αναμένονται βροχές από το βράδυ της Παρασκευής.

Meteo: Σημαντική μεταβολή του καιρού από το πρωί της Παρασκευής

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το πρωί της Παρασκευής 19/04, αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αιτία θα είναι η ταχεία διέλευση ενός αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού από τη χώρα μας. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία θα κινηθεί το σύστημα προς τα ανατολικά, η διάρκεια της σημαντικής κακοκαιρίας θα είναι σχετικά μικρή. Στον χάρτη της Εικόνας 1, παρουσιάζεται η θέση του αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού στη μέση τροπόσφαιρα τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/04.

Εικόνα 1: Η θέση του αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/04

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κυριότερα στοιχεία της κακοκαιρίας που θα επικρατήσει στη χώρα από το πρωί της Παρασκευής 19/04 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04 θα είναι:

- οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες

- οι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Πιο αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το πρωί της Παρασκευής 19/04 στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 20/04 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ από το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν. Οι βροχές και καταιγίδες (α) στα δυτικά και στο Ιόνιο το μεσημέρι και απόγευμα της Παρασκευής 19/04, (β) στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο από το βράδυ της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04, θα είναι κατά τόπους ισχυρές και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Στους χάρτες της ομάδας Εικόνων 2 παρουσιάζεται η θέση του χαμηλού, ο άνεμος και το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται το απόγευμα και τη νύχτα της Παρασκευής 19/04 καθώς και το τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/04.

Ομάδα Εικόνων 2: Η θέση του χαμηλού, ο άνεμος και το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται το απόγευμα και τη νύχτα της Παρασκευής 19/04 καθώς και τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/04

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και από το βράδυ της Παρασκευής 19/04 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04 θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή

Εκτακτο της ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού Παρασκευή και Σάββατο - Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Αύριο Παρασκευή (19-04-24) βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, σε περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, προειδοποιεί για έντονη βροχόπτωση στις περιοχές της Θεσσαλίας. 

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο μετεωρολόγος κάνει λόγο για μεγάλη ποσότητα νερού η οποία αναμένεται να πέσει στη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα στη Λάρισα και την Μαγνησία.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Προσοχή σε Θεσσαλία. Στη Λάρισα και τη Μαγνησία η πρόγνωση μας δίνει σήμα για μεγάλη ποσότητα νερού. Αναμένεται σε λιγότερο από 20 ώρες να πέσει το νερό που πέφτει σε 3 μήνες!».

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του προειδοποίησε για δυνατή βροχόπτωση στα δυτικά και τα βόρεια, χωρίς ωστόσο να περιμένει ακραία φαινόμενα.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε πως η σημαντικότερη επιδείνωση του καιρού αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής, η οποία θα διαρκέσει για περίπου 24 ώρες.

Για «επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών» μίλησε και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η οποία μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας, δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. με τοπικά μεγάλο όγκο νερού που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια.

«Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς!» αναφέρει από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, ο οποίος σημειώνει ότι θα πέσουν και χιόνια στα βουνά, με δυσκολότερες μέρες το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-04-2024

Αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα εκτός από την ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.και πιθανόν να είναι κατα τόπους ισχυρά.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 καθιστάμενοι από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 ενώ στο βόρειο Αιγαίο τις βραδινές ώρες θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο βορειοδυτικό Αιγαίο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά τους 18 με 20 βαθμούς, στα βορειοανατολικά τους 16 με 18 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-04-2024

Στα βόρεια, τη Θεσσαλία και τα ανατολικά τμήματα της χώρας νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, με γρήγορη βελτίωση εκτός της Μακεδονίας και του βόρειου Ιονίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένιση το βράδυ.

Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-04-2024

Στη Μακεδονία και στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία οι νεφώσεις αναμένεται να αυξηθούν και στα υπολοιπα ηπειρωτικά όπου πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και 0απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής - βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ με προοδευτική εξασθένηση από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22-04-2024

Αραιές νεφώσεις αρχικά στα νότια οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα κεντρικά και νότια πελάγη 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.