Quantcast

Στο αυτόφωρο οι 7 για την τραγωδία στον σαϊτοπόλεμο - Παππάς: Να σταματήσει το θανατηφόρο έθιμο

Πένθος και οργή για το θάνατο του 53χρονου, πατέρα δύο παιδιών, εν ώρα εργασίας.

Ενώπιον της δικαιοσύνης θα οδηγηθούν το μεσημέρι οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 53χρονου εικονολήπτη το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου, στο χώρο στάθμευσης του Νέδοντα, στην Καλαμάτα.

Ειδικότερα, οι επτά συλληφθέντες, δηλαδή τα έξι μέλη του «μπουλουκιού» και ο δημοτικός σύμβουλος, θα δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Χθες, τα επτά άτομα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ενώ θα παραμείνουν κρατούμενα μέχρι την δίκη.

Δείτε τη συγκλονιστική περιγραφή από δημοσιογράφους που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας.

Παππάς: Να σταματήσει το θανατηφόρο έθιμο - Η ΝΔ να πάψει να στηρίζει τον κ. Νίκα

«Το θανατηφόρο έθιμο πρέπει να σταματήσει» υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Twitter για το σαϊτοπόλεμο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Και προσθέτει: «Η ΝΔ οφείλει να αποδοκιμάσει και να πάψει να στηρίζει τον κ. Νίκα ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει ότι χάθηκε μία ζωή».

Δήμαρχος Καλαμάτας στον realfm: Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση σε θεσμικό επίπεδο το έθιμο δεν μπορεί να συνεχιστεί

“Ήταν ένας άριστος χαρακτήρας, ένα πάρα πολύ καλό παιδί, είναι πολύ μεγάλο κρίμα. Είναι κρίμα που είχαμε αυτό το ακραίο δυστύχημα και έφυγε από τη ζωή αυτός ο καλός άνθρωπος”, είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στον realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Ψάλτη, αναφερόμενος στον θανάσιμο τραυματισμό του εικονολήπτη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου.

“Αυτή η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε από την απελευθέρωση και μετά, δεκαετίες ολόκληρες, έχουν γραφτεί βιβλία, υπάρχουν φωτογραφίες από το 1900, δεν μπόρεσε να τη σταματήσει ούτε η δικτατορία, παρά το γεγονός ότι το προσπάθησε. Είναι συνδεδεμένο με τους Καλαματιανούς, με την πασχαλιά στην Καλαμάτα και όχι μόνο”, σημείωσε ο κ. Νίκας και πρόσθεσε:

“Είναι μία κρίσιμη καμπή αυτό το οποίο συνέβη, το πρωτοφανές γεγονός, γιατί τραυματισμούς είχαμε. Προφανώς θα οδηγήσει στη λήξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης εάν δεν ληφθούν μέτρα σε θεσμικό επίπεδο, νομοθετικά μέτρα, που να προσδιορίζουν με ακρίβεια και τους όρους ασφαλείας. Να προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να εκδοθεί μία άδεια, να μπορούν να παρίστανται τα κρατικά όργανα είτε είναι νοσοκομείο, είτε είναι η αστυνομία”.

“Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να υπάρξει, διότι εάν δεν υπάρξει θα παίζουμε κλέφτες και αστυνόμους. Θα κυνηγούν τον κόσμο γύρω από τους Επιτάφιους και γύρω από τις ενορίες... Εγώ είμαι της άποψης ότι το έθιμο μετά τον θάνατο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση σε θεσμικό επίπεδο δεν μπορεί να συνεχιστεί”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλαμάτας.

«Ηταν η κακιά η ώρα»

Νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης, ο δήμαρχος Καλαμάτας μιλώντας στην ΑΝΤ1 και το Καλημέρα Ελλάδα, χαρακτήρισε «άριστο επαγγελματία» τον Κώστα Θεοδωρακάκη, σημειώνοντας πως έχει ο χαμός του συγκλόνισε την τοπική κοινωνία.

Όπως είπε ο Παναγιώτης Νίκας, «οι ευθύνες θα προσδιοριστούν από τη Δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στο θεσμό, είπε πως «κρατά πολλές δεκαετίες», ενώ πρόκειται για «εκδήλωση που γίνεται σε δέκα περιοχές της Μεσσηνίας και στηρίζεται από ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, που δεν μπόρεσε να σταματήσει η δικτατορία».

«Υπάρχει σωματείο με εγκεκριμένο καταστατικό από το Ειρηνοδικείο», εξήγησε, τονίζοντας πως «ποτέ δεν έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών».

Σημείωσε δε, πως τα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει ο Δήμος Καλαμάτας ήταν «καλύτερα από κάθε άλλη φορά» και ανέφερε χαρακτηριστικά την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στο σημείο και την αυτοοργάνωση των συμμετεχόντων.

«Ήταν μία κακιά ώρα», είπε για το θανάσιμο τραυματισμό του 53χρονου πατέρα δύο παιδιών, υπογραμμίζοντας πως «μετά από αυτό, ο θεσμός περνά από δύσκολη καμπή».

«Η Πολιτεία να λάβει μέτρα, να φτιάξει θεσμικό πλαίσιο», τόνισε ο Δήμαρχος, που ξεκαθάρισε σε σχέση με τις δηλώσεις του γιου του εκλιπόντας ότι «δε θα μπει σε καμία αντιπαράθεση μαζί του», σημειώνοντας πως «έχει δίκιο σε όλα αυτά που λέει».

Συγκλονίζει η σύζυγος του άτυχου εικονολήπτη: Παρακαλούσα να είναι ζωντανός

«Κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να προχωρήσει με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο», κατέληξε.

Συντετριμμένη είναι η σύζυγος του άτυχου εικονολήπτη που έχασε τη ζωή του στην Καλαμάτα κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου.

Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα άφησε λουλούδια στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο σύζυγός της Κώστας Θεοδωρακάκης. 

“Παρακολουθούσα τα πλάνα και ξαφνικά είδα την μπλε εικόνα. Κατάλαβα ότι κάτι έγινε. Τον πήρα τηλέφωνο δεν το σήκωσε. Άκουγα να καλούν για ασθενοφόρο. Κατάλαβα. Παρακαλούσα να είναι ζωντανός. Λίγα λεπτά πριν μου έλεγε ότι έδιωχνε τον κόσμο από δίπλα του για να μην πέσει σαΐτα πάνω τους”, είπε μιλώντας στο STAR η σύζυγος του άτυχου εικονολήπτη.

Δείτε το βίντεο από το STAR:

Οργισμένη αντίδραση από τον γιο του εικονολήπτη

Η δήλωση του δημάρχου όμως προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του γιου του Kώστα Θεοδωρακάκη που έχασε την ζωή του στον σαϊτοπόλεμο. 

Συγκεκριμένα ο γιος του εικονολήπτη έγραψε τα εξής στο facebook:

«Κύριε Νίκα, αυτή η δήλωση δεν σας τιμά καθόλου. Οι κορδελίτσες και τα δήθεν λυπάμαι δεν τα δέχομαι ούτε εγώ προσωπικά αλλά ούτε και η οικογένειά μου. Τη μητέρα μου τη γνωρίζετε προσωπικά καθώς ήσασταν καθηγητής της στο Λύκειο αλλά και τον πατέρα μου λόγω της σπουδαίας δημοσιογραφικής κληρονομιάς που άφησε πίσω του. Παρ’ όλα αυτά επιλέξατε τον εύκολο δρόμο και τον πολιτικό λόγο. Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει.

Στο DNA των Μεσσηνίων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα. Δηλώνω δημοσίως πως θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης και αυτή θα αποφασίσει από εκεί και πέρα… Εύχομαι να μη σας συμβεί τίποτε ανάλογο διότι δεν έχετε ιδέα τι πόνο και τι θλίψη προκαλούν.

Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά αν είχατε σχεδιασμό και πρόγραμμα, παρόλα αυτά επιλέξατε να περιοδεύετε και να μην ενδιαφερθείτε ούτε στο ελάχιστο για την ΥΓΕΙΑ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του κόσμου που παρακολουθεί αυτά τα δρώμενα. Ο πατέρας μου φεύγει χαρούμενος, έχοντας αποτρέψει δύο γυναίκες να πλησιάσουν σε αυτόν και έχοντας αποτρέψει επί της ουσίας δύο ακόμη δυστυχήματα.

Καλή επιτυχία, “κύριε” δήμαρχε, στις προσεχείς εκλογές. Με λύπη για τις δηλώσεις σας και τη στάση σας, ο υιός του αδικοχαμένου αυτού ανθρώπου».