Quantcast

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι 51 από τους 60 κατηγορουμένους για διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ

Συνολικά 51 άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και στις παρακείμενες πλατείες Ροτόντας και Ναβαρίνου. 

Ύστερα από έξι αναβολές στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ολοκληρώθηκε η δίκη, καθώς πριν σχεδόν έξι χρόνια η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εξιχνίασε την υπόθεση, οδηγώντας στη Δικαιοσύνη τα μέλη του κυκλώματος.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν -μεταξύ άλλων, για διακίνηση ναρκωτικών σε χώρους του ΑΠΘ και όχι μόνο- συνολικά 60 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 11 εκτίουν ποινές για άλλες υποθέσεις. Οι 16 παρέστησαν στη δίκη ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους. Επιπλέον, δύο από τους κατηγορούμενους έχασαν τη ζωή τους και έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, το δικαστήριο αθώωσε έναν, απήλλαξε δύο ενώ άλλοι δύο κρίθηκαν ένοχοι μόνο για οπλοκατοχή.

Ως ηγετικά στελέχη του κυκλώματος φέρονται τρεις Αλβανοί υπήκοοι, ενώ στη διακίνηση των ναρκωτικών συμμετείχαν και άτομα αραβικής καταγωγής. Η δίκη ξεκίνησε με την εξέταση μάρτυρα αστυνομικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ο αστυνομικός αναφέρθηκε στις πολύμηνες αστυνομικές έρευνες που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 με τη σύλληψη των φερόμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

500 αγοραπωλησίες ναρκωτικών κάθε μέρα

Μέσα από φωτογραφίες – ντοκουμέντα και βίντεο, που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά μέσα και συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία, αποτυπώθηκε η δράση των µελών του κυκλώματος. Οι αστυνομικοί κατέγραφαν επί 57 ημέρες τις καθημερινές κινήσεις των εμπλεκόμενων προσώπων στο τρίγωνο ΑΠΘ – Ναβαρίνου – Ροτόντα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καθημερινά πραγματοποιούνταν γύρω στις 500 αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών, κυρίως χασίς, αποκομίζοντας συνολικά περίπου 570.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι είχαν μετατρέψει σε πιάτσα ναρκωτικών την Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ ενώ δεν δίσταζαν να βγάλουν ακόμα και όπλα και να συγκρουστούν µε αντίπαλες ομάδες ώστε να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στη διακίνηση, κυρίως, ποσοτήτων χασίς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μετέφεραν, αποθήκευαν και πωλούσαν ναρκωτικά σε τρίτους, στους αύλειους χώρους του πανεπιστημίου.

Η εξονυχιστική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2018, όταν ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη του φαινομένου διακίνησης ναρκωτικών μέσα στο ΑΠΘ και στην παρακείμενη περιοχή της Ροτόντας.