Quantcast

Αϊτή: Το υπό συγκρότηση προεδρικό μεταβατικό συμβούλιο υπόσχεται να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη

«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακουφίσουμε τα δεινά του αϊτινού λαού, που είναι παγιδευμένος εδώ και πάρα πολύ καιρό στην κακοδιοίκηση, στην πολύμορφη βία και στην περιφρόνηση των προοπτικών του και των αναγκών του», αναφέρει στην πρώτη του ανακοίνωση το μεταβατικό συμβούλιο.

Το μελλοντικό προεδρικό μεταβατικό συμβούλιο που αναμένεται ακόμη να σχηματιστεί και να πάρει τα ηνία της Αϊτής, μετά την αναγγελία της παραίτησης του αμφισβητούμενου de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δεσμεύτηκε χθες, στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, να αποκαταστήσει «τη δημόσια και τη δημοκρατική τάξη».

«Μόλις αναλάβει, το προεδρικό συμβούλιο θα ονομάσει έναν ή μια πρωθυπουργό, με τον οποίο ή την οποία θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και η Αϊτή θα επιστρέψει στον δρόμο της δημοκρατικής νομιμοποίησης, της σταθερότητας και της αξιοπρέπειας», διαβεβαίωσαν τα μέλη του οργάνου, που μένει να συγκροτηθεί επισήμως και να αναλάβει καθήκοντα.

«Μαζί, θα εφαρμόσουμε σαφές σχέδιο δράσης με σκοπό την αποκατάσταση της δημόσιας και της δημοκρατικής τάξης», σύμφωνα με το κείμενο.

Ο πρωθυπουργός Ανρί ανήγγειλε την παραίτησή του την 11η Μαρτίου, καθώς η Αϊτή, ήδη σε βαθιά και πολυδιάστατη κρίση, πολιτική και ασφαλείας, βρισκόταν αντιμέτωπη με έξαρση της βίας των συμμοριών.

Την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια έκτακτης διεθνούς συνόδου στην Τζαμάικα, με τη συμμετοχή χωρών μελών της κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), στην οποία ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία η Γουιάνα, και παρόντες αντιπροσώπους του ΟΗΕ και άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ανατέθηκε σε αϊτινές οργανώσεις και πολιτικές παρατάξεις να σχηματίσουν μεταβατικές αρχές, προεδρικό μεταβατικό συμβούλιο, αποτελούμενο κυρίως από αντιπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Το όργανο αυτό θεωρητικά θα εκφράζει τις κυριότερες πολιτικές δυνάμεις, τον ιδιωτικό τομέα, τη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών και την εκκλησία. Θα έχει επτά μέλη με δικαίωμα ψήφου και άλλα δύο που θα συμμετέχουν ως παρατηρητές και δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Πρόοδος;

Όμως η συγκρότηση και η ανάληψη των καθηκόντων του συμβουλίου καθυστερεί εξαιτίας έντονων εσωτερικών διαφωνιών.

Η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες και υπογράφεται από τα οκτώ από τα εννιά μέλη του μοιάζει να σηματοδοτεί πρόοδο στην κατεύθυνση της εγκατάστασής του στην εξουσία.

Τα μέλη διαβεβαίωσαν στο κείμενο πως κατέληξαν σε συναίνεση για «τα κριτήρια και τους μηχανισμούς για την επιλογή του προέδρου ή του προεδρείου του προεδρικού συμβουλίου» και τον διορισμό του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου.

Εν αναμονή, ο πληθυσμός συνεχίζει να πληρώνει πολύ ακριβό τίμημα.

Οι συμμορίες ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

Η επικεφαλής της UNICEF Κάθριν Ράσελ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα πως «αναρίθμητα παιδιά» κινδυνεύουν ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της πολυδιάστατης κρίσης στην Αϊτή, «ενώ η βοήθεια ζωτικής σημασίας είναι έτοιμη να διανεμηθεί αν η βία σταματήσει και ανοίξουν ξανά οι δρόμοι και τα νοσοκομεία».

Η Κένυα, που έχει πρόθεση να στείλει περίπου χίλιους αστυνομικούς, στο πλαίσιο υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ διεθνούς αποστολής για την αποκατάσταση της ασφάλειας την ηγεσία της οποίας προσφέρθηκε να αναλάβει, ανακοίνωσε προ ημερών πως αναστέλλει την ανάπτυξή τους, όμως διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει αφού σχηματιστεί και αναλάβει την εξουσία το προεδρικό μεταβατικό συμβούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ