Quantcast

Διπλωματικό θρίλερ με τον Βορειοκορεάτη πρεσβευτή στην Ιταλία - Διέφυγε και «κρύβεται»

Διέφυγε και «κρύβεται» ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στην Ιταλία υποστηρίζει η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας, και σύμφωνα με το BBC, η “εξαφάνιση” έρχεται εν μέσω αναφορών ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης της Πιονγιάνγκ στη Ρώμη είχε ζητήσει, στις αρχές του Δεκέμβρη, άσυλο από δυτική χώρα.

«Η αποστολή του ασκούντα προσωρινώς χρέη πρεσβευτή Τζο Σονγκ-Γκιλ θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και αυτός διέφυγε από το διπλωματικό συγκρότημα στις αρχές Νοεμβρίου» μαζί με τη σύζυγό του, δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης βουλευτής Κιμ Μιν-Κι μετά από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με υπευθύνους της υπηρεσίας πληροφοριών.

Διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι η περίπτωση προκαλεί πονοκέφαλο στις ιταλικές αρχές, οι οποίες, όμως, «τον προστατεύουν σε ασφαλή τοποθεσία». Ωστόσο,  πηγή προσκείμενη στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν είναι ενήμερο για αίτημα για τη χορήγηση ασύλου από τον υψηλόβαθμο Βορειοκορεάτη διπλωμάτη» προσθέτοντας ότι ΥΠΕΞ είχε δεχθεί μόνον αίτημα «αντικατάστασής» του.

Ο 48χρονος Τζο Σονγκ-Γκιλ ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2017 μετά την απομάκρυνση του τότε πρέσβη Μουν Τζονγκ-ναμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ.

Η αποστολή στην Ιταλία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές του βορειοκορεατικού διπλωματικού δικτύου επειδή χειρίζεται κυρίως τις σχέσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, που έχει την έδρα του στη Ρώμη. Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει συχνά σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

Το βρετανικό δίκτυο ανέφερε πως ο πρεσβευτής είναι γιος ή γαμπρός ανώτερου αξιωματούχου των αρχών της Πιονγκγιάνγκ.