Quantcast

DW: Κλιμακώνεται η αμερικανο-ιρανική ένταση

Οι επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εμφανίζονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν ακόμη και την οριστική ρήξη με το Ιράν.

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν κλιμακώνεται επικίνδυνα, σχολιάζει ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Μίχαλ Λίντερς, που μίλησε για τις πρόσφατες εξελίξεις στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, λίγο πριν η Τεχεράνη ανακοινώσει πως βάζει φρένο σε πτυχές της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Αφενός οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική ομάδα. Ήταν η πρώτη φορά εν γένει που μια χώρα χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση τον στρατιωτικό θεσμό μιας άλλης. Αυτό προμηνύει δεινά. Αφετέρου, οι πέντε μεγάλες χώρες που συνέχιζαν να εισάγουν πετρέλαιο χάρη σε μια ειδική άδεια των ΗΠΑ, έχασαν τώρα και αυτή την άδεια. Πρόκειται για τις Νότια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Τουρκία. Υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις κλιμάκωσης. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο όσο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας που υπαγορεύουν την αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράν, είναι προφανώς διατεθειμένοι να ρισκάρουν ακόμη και την οριστική ρήξη με το Ιράν».

«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης θα υπάρξει προσπάθεια αντεπίθεσης από το Ιράν. Στρατιωτικά το Ιράν δεν έχει καμία ελπίδα έναντι των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Οι Ιρανοί θα επιχειρήσουν έναν ασύμμετρο πόλεμο, που σημαίνει συγκεκριμένα ότι θα μπορούσαν να επιτεθούν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ. Αυτό είναι κάτι που προφανώς απασχολεί τους Αμερικανούς. Εκτιμώ ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Βαγδάτη είχε στόχο να στείλει στην ιρακινή κυβέρνηση το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ περιμένουν τη βοήθειά της. Αυτό δεν είναι απλό διότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, της οποίας ηγούνται σιίτες όπως και στην Τεχεράνη, έχουν στενές σχέσεις με το Ιράν. Το Ιράκ θα πρέπει να κάνει λοιπόν μια δύσκολη ακροβασία προκειμένου αφενός να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και αφετέρου να μην προκαλέσει εντάσεις με το Ιράν».