Quantcast

Επισήμως Βόρεια Μακεδονία: Άλλαξαν επιγραφές, πινακίδες και... το προφίλ του Ντιμιτρόφ στο twitter

Μετά την αλλαγή των επιγραφών στα δημόσια κτίρια στα Σκόπια, ήρθε και επισήμως η αλλαγή ονομασίας σε «Βόρεια Μακεδονία» μετά την αποστολή από την Αθήνα της ρηματικής διακοίνωσης για την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών και της εισδοχής  της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Από το πρωί της Τρίτης στα Σκόπια κυματίζει  σημαία του ΝΑΤΟ. Ο Ζάεφ αποκάλεσε την χώρα του τρείς φορές Βόρεια Μακεδονία.

Την παραλαβή από την κυβέρνηση Ζάεφ της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας για τη συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε ο υπουργός εξωτερικών της γείτονος χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ το βράδυ της Τρίτης.

«Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ!» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του, στα αγγλικά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Στέλνει μάλιστα το μήνυμα: «Ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».

Ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας:

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα πρέπει να αποστείλουν κοινή επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, στον οποίο και θα κοινοποιούν τη μεταξύ τους συμφωνία. To σχέδιο της κοινής επιστολής προς τον ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχει ήδη συμφωνηθεί.

Στη συνέχεια, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να ενημερώσει τον ΟΗΕ και όλους τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχει για την αλλαγή της ονομασίας και τις υπόλοιπες μεταβολές που επέρχονται βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Ντιμιτρόφ αναφέρει: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Όλοι οι Σύμμαχοι του NATO υπέγραψαν το πρωτόκολλο προσχώρησης, το οποίο θα φέρει περισσότερη ασφάλεια και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Ανυπομονώ για την ημέρα που 30 σημαίες θα βρίσκονται έξω από το ΑΡΧΗΓΕΊΟ του ΝΑΤΟ».

Υποψήφιοι για Νόμπελ Τσίπρας-Ζάεφ

Οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι πάνω από 300, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στη Νορβηγία.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ καθώς και οι ηγέτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι κατάφεραν να λήξουν τη διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ορίστηκαν υποψήφιοι από ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς πέτυχαν να τερματίσουν μια διαμάχη πολλών ετών με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.