Quantcast

Επίσκεψη του Κινέζου πρόεδρου στην Ουγγαρία τον Μάιο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί την Ουγγαρία από τις 8 ως τις 10 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Γκεργκέλι Γκούλιας σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας να έχει καλή οικονομική σχέση με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και πρόσθεσε ότι η Κίνα είναι μια από τις ηγετικές δυνάμεις του κόσμου, «ισχυρότερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ουγγαρία πιστεύει ότι δεν αξίζει να τίθενται ιδεολογικά όρια όταν πρόκειται για οικονομικές σχέσεις και είμαστε χαρούμενοι για τη διήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου», τόνισε.

Τον Φεβρουάριο η Κίνα πρότεινε να υποστηρίξει την Ουγγαρία σε ζητήματα δημόσιας ασφαλείας, πέρα από τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, όταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πεκίνου επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη και συναντήθηκε με τον Ορμπάν και τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ.

Η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες έρχεται καθώς την τελευταία δεκαετία υπό τον Ορμπάν η Ουγγαρία επιδιώκει να επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία της από τις δυτικές χώρες.

Ο πρόεδρος Σι θα συναντηθεί επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι τον Μάιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ